Európai lobbiszervezettel akasztott tengelyt Illés

A vidékfejlesztési miniszternek írt levelében utasította vissza az európai recycling-szervezeteket tömörítő Pro Europe azokat a vádakat, amelyekkel Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár illette az Európai Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Szervezetek Szövetségét. Közleményük szerint Illés milliárdos síbolással vádolta őket.

-Illés Zoltán a Kossuth rádióban azt állította, hogy a Pro Europe-nál  „milliárdokat abból tudtak síbolni, hogy ők saját szakállra úgy csináltak, minthogyha szelektív hulladékgyűjtést finanszíroznának és minthogyha újrahasznosítást folytatnának”, valamint hogy a szervezet „tagjai között található olyan is, amely cég Magyarországon az előző időszakban eléggé hozzájárult a köz pénzeinek síbolásához” - tartalmazza a közlemény.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy a Pro Europe tíz, az élelmiszeripart, az italgyártókat, a csomagolóipari vállalatokat, a gumiabroncsgyártókat és az e-hulladékok kezelésének területét képviselő európai szakmai szervezettel közösen panaszlevéllel fordult Cathrine Day-hez, az Európai Bizottság főtitkárához, hogy kezdeményezzen kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a környezetvédelmi termékdíj törvény miatt (a fellépés oka az uniós notifikáció, vagyis a tagállamokkal történő kötelező egyeztetés elmulasztása volt).

A lobbiszervezet ügyvezető igazgatója, Joachim Quoden Fazekas Sándornak írt levelében hangsúlyozta, hogy az államtitkár állítása hamis, és sértő mind a Pro Europe-ra, mind pedig az ÖKO-Pannonra nézve (utóbbi a szövetség magyarországi tagja) -Tudomásul vesszük az államtitkár véleményét a környezetvédelmi termékdíj törvény bevezetését követően tett megállapításaival kapcsolatban, de hangsúlyozzuk, hogy a Pro Europe tevékenysége és finanszírozása mindenkor átláthatóan és rendszeresen ellenőrzött módon zajlik - áll a közleményben. A szövetség, mint az európai Grüne Punkt (Zöld Pont) védjeggyel jelölt rendszereket több mint 16 éve tömörítő szervezet, a csomagolás-hasznosító szervezetek érdekképviseleti szerveként működik. -Ennek megfelelően a fenti szolgáltatásokért fizetendő tagsági díj a valamennyi tagra kötelezően vonatkozik, és az ÖKO-Pannon jogszerűen teljesített díjfizetést, ugyanakkor a befizetett éves díj mindössze 8.000 euró összegre tehető - állítja a szervezet, arra célozva, hogy a fenti összegű tagdíj rendezését merész dolog milliárdos közpénz-kisíbolásként bemutatni.

Úgy tudjuk, Joachim Quoden levelében az Illés Zoltán által tett kijelentések kiigazítására kérte a vidékfejlesztési minisztert, ám a Fazekas Sándornak írt levélre a mai napig nem érkezett válasz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.