Eseménydús éjszaka elé nézünk

Bár Magyarországon a nyári napfordulót hagyományosan június 24-én, Szent Iván éjjelén szokás ünnepelni, a csillagászati esemény idén 4 nappal korábbra esik. A csillagászati nyár kezdete ezúttal egybeesik egy különleges, ritkán megfigyelhető telihold jelenséggel is.

Hétfőn, az idei nyár leghosszabb napján csillagunk Budapestről nézve 20 óra 44 perckor bukik le a nyugati horizonton, de a nyári napforduló pillanata jóval később, 22 óra 34 perckor következik be.

Az eumet.hu szerint ebben az időben jár a Nap az égbolton megtett látszólagos útján a legmagasabb ponton, ilyenkor a leghosszabb (Magyarországon közel 16 órás) a nappal, és a legrövidebb az éjszaka. Ha az utóbbinak a napnyugtától napkeltéig tartó időszakot nevezzük, akkor az éj valamivel több, mint 8 óráig tart, sötétség azonban ennél lényegesen rövidebb ideig, nagyjából este 3/4 10 és hajnali 3/4 4 között van. Június 20. után a Nap pályája ereszkedni kezd, a nappalok pedig rövidülnek, igaz, eleinte csak lassan, naponta néhány másodperccel, perccel.

A Szent Iván-éj és a valódi napforduló időpontja közti differenciát a naptárreformok okozzák.

A The Telegraph ezenkívül felhívja a figyelmet egy olyan égi jelenségre is, amely 1967 óta most látható először, és 2062. június 21-én lesz látható legközelebb. Az úgynevezett eperhold, nevével ellentétben nem azt jelenti, hogy a szuper alacsonyan trónoló égi kísérőnk ezen a napon pirosra vagy rózsaszínre vált. Az elnevezés az Észak-Amerika algonkin indiánoktól származik, akik úgy vélték, a júniusi telihold jelzi az eperszedés szezonjának ideális kezdetét.

A Nappal minden szempontból szembe helyezkedő, a Föld légkörének páratartalmától elszíneződni látszó hold valójában borostyánszínben fog tündökölni. A jelenséget az északi féltekén hívják még Forró Holdnak, Rózsa Holdnak és Méz Holdnak is, ami egyrészt utal a színre, másrészt a szerelem, a házasságkötés idejére is, ugyanis angol nyelvterületen a Honey Moon a nálunk mézesheteknek megfelelő kifejezés is egyben.

A nyári napforduló az egyik legpogányabb, ma is élő ünnep, melyen hagyományosan az élet diadalára emlékeznek a halál sötétsége fölött, jellemzően tűzgyújtással, egész éjen át tartó mulatozással. A The Telegraph szerint ma is mintegy 25 ezer újpogány hívőt és érdeklődőt várnak a Stonehenge-hez. A monumentális őskori építmény fővonala északkeletre mutat, épp abba az irányba, ahol a nap a nyári forduló után fölkel.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.