Engedélyezhetik a robotautókat az Egyesült Államokban

Már közlekedik négy önvezető autó, igaz, jelenleg még kötelező, hogy ember is üljön a volán mögött. A készülő új szabályozásnak a műszaki és biztonsági kérdések mellett etikai problémákra is választ kell adnia.

Az USA szövetségi kormánya megkezdte az önvezető autók biztonsági standardjának kidolgozását, napokkal azután, hogy az Uber forgalomba állította első robotautóit Pittsburghben.

Ahogy arról beszámoltunk, a közösségi taxiszolgáltató 4, vezető nélküli Ford Fusion hibrid meghajtású kocsival megkezdte új taxiszolgáltatását, de egyelőre sofőrökkel, mivel az USA-ban - ahogy a világ más országaiban - kötelező embernek ülnie a volán mögött.

A kormány azonnal reagált a hírre: Anthony Fox közlekedési miniszter máris bejelentette, hogy megkezdték az önjáró autók forgalomba állítására vonatkozó szabályok kidolgozását. Az új szabályok kiterjednek majd azokra a sofőröket segítő automatizált alkalmazásokra is, melyeket a Tesla már korábban bevezetett.

Fox egy 15 pontos biztonsági szempontrendszert jelentett be, hangsúlyozva, hogy a kormány a gyártókkal és fejlesztőkkel (Uber, Ford, Google, Lyft, Volvo) szoros együttműködésben kívánja bevezetni ezeket.

- Ez egy feltörekvő technológia, mi is akként kezeljük - nyilatkozta a miniszter.

A javasolt szabályok értelmében valamennyi "magasan automatizált járművet" (highly automated vehicle, HAV) egyebek mellett a következő szempontok alapján bírálnak el:

- a jármű észlelési és válaszadási képességei,

- műszaki hibák kezelése,

- adatgyűjtési és információmegosztási képességek,

- felhasználó személyes adatainak védelme,

- hackerek elleni védelem.

A listán etikai megfontolások is szerepelnek, ami a robotautókkal kapcsolatban jelenleg az egyik legvitatottabb kérdéskör. Azt is el kell bírálni az önvezető autók forgalomba helyezésekor, hogyan kezelnek konfliktushelyzeteket az úton. Például: hogyan dönt majd a szoftver egy olyan vészhelyzetben, ahol csak két lehetősége van, beleütközni egy zsúfolt buszba, vagy elütni egy kerékpárost.

- A robotautók rengeteg időt, pénzt spórolhatnak meg és életet menthetnek, ezért igyekszünk minél korábban és minél biztonságosabban lehetővé tenni a forgalomba helyezésüket - nyilatkozta Jeff Zients, a Fehér Ház gazdasági tanácsának igazgatója.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.