Alvin Roth és Lloyd Shapley a közgazdasági Nobel-díjas

A várakozással ellentétben, hogy pénzügyekkel és a nagy recesszióval foglalkozó szakemberé lesz idén a közgazdasági Nobel-díj, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a piacok működésének megfigyelésével foglalkozó tudósoknak ítélte oda megosztva az elismerést.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn kora délután jelentette be, hogy a Harvard Egyetemen tanító Alvin Roth és a Kaliforniai Egyetemen oktató Lloyd Shapley professzoroknak ítéli oda a svéd jegybank által 1969-ben alapított díjat.

A díjátadó Stockholmban. Összehozták
Per Krusell, Staffan Normark, Peter Gardenfors and Tore Ellingsen of the Swedish Royal Academy of Sciences present the winners of the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences in Stockholm, Sweden October 15, 2012. U.S. economists Alvin Roth and Lloyd Shapley won the 2012 Nobel prize for economics on Monday for research on how to match different economic agents such as students for schools or even organ donors with patients. REUTERS/Henrik Montgomery/Scanpix Sweden (SWEDEN - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY EDUCATION BUSINESS) NO COMMERCIAL SALES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. SWEDEN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SWEDEN

A 89 éves Shapley a játékelmélet felhasználásával foglalkozott azzal, hogy lehet piaci párokat találni hatékonyan, hogyan találkozhat a szükséglet az igénnyel. A stabil párosítás problematikájáról 1962-ben publikált cikke ma már alapműnek számít.

A 61 éves Roth szintén hasonló témákat feszegetett empirikus kutatásai alapján, például azt, hogyan lehet a diákokat az iskolákkal, a szervdonorokat a betegekkel összehozni. Munkásságuk révén számos piac működése javult.

Az előzetes találgatásokból a Thomson Reuters az utóbbi napokban úgy vélte, hogy a díjra négy tudós a legesélyesebb. Köztük Robert Shiller, a Yale Egyetem tanára, aki a pénzügyi piacokat és az eszközárak alakulását tanulmányozza, s már 2003-ban felhívta a figyelmet az amerikai ingatlanpiacon dagadó buborékra és a lehetséges súlyos következményekre. Az esélyesek között említették még az Oxfordban tanító Anthony Atkinsont, aki a jövedelmi egyenlőtlenségek, a jóléti állam és az állami szektor kutatásában ért el eredményeket. A jövedelmi egyenlőtlenségekkel és a pénzügyi folyamatokkal foglalkozott a másik két lehetséges jelölt is, a princetoni Angus Deaton és az MIT professzora, Stephen Ross.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.