Eltüntették a szupergagyi LED reflektort

Az interneten bármi megvásárolható, azonban nem mindegy, hogy mit és kitől veszünk. A Villanyszerelők Lapja egy interneten árusított LED reflektor példáján keresztül tárta fel a netes kereskedelem útvesztőit. A szaklap vizsgálata nyomán a termék eltűnt az internetről!
„Hogyan spórolhatsz havonta sok ezer forintot egy ügyes megoldással? Fényáradat fillérekből!"- olvasható a termék honlapján. Az ajánlat egy 20 W-os LED reflektorról szól, amely 200 W fényerőt biztosít – az ára 7490 forint. A lap munkatársai megrendeltek egyet a reklámozott reflektorból.

A reflektort rejtő dobozban sem számla, sem műszaki leírás, sem használati utasítás, semmilyen kísérődokumentum nem érkezett, sőt a reklámban szerepelt márkanév helyett más volt a csomagoláson. Gyártóra és származási helyre utaló megjegyzés szintén nem szerepelt a dobozon.

A műszeres mérések sem igazolták a reklámban ígérteket. A világítás hatásfoka egy kompakt fénycső fényhasznosításának megfelelő értéket adott, a terméket ehhez képest igen borsos áron kínálták. A mérések után a készülékházba is betekintettek, a gyenge minőségű összetevők látványán túl a legaggasztóbb a bekötés nélkül szabadon fityegő földelő vezeték volt, ami életveszélyessé teszi a reflektor használatát. A szaklap munkatársai szerint egy silány minőségű, életveszélyes LED-es fényvetőről van szó, amelyet még drágán is kínálnak, garanciális és műszaki háttér nélkül.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy csak ellenőrzött csatornákon, lehetőleg villamossági termékekkel foglalkozó szakkereskedőkön keresztül szerezzünk be világítástechnikai és villamossági termékeket. Ebből a körből nem kell kizárni az internetes áruházakat, hiszen ezen a területen is tevékenykednek korrekt vállalkozások. A szaklap tapasztalatait megosztotta a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséggel, a hivatal vizsgálatot kezdett az ügyben, amelynek kimeneteléről egyelőre nincsenek információk.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.