Állatkísérletekkel vizsgálták a Zika-vírus rombolását az agyban

A Zika-vírus a méhen át jut az egérembriók agyába, hogy azután elkezdje rombolását, amely az agy zsugorodásában nyilvánul meg. Az állatokon végzett első laboratóriumi kísérletek alapvető ismeretekhez juttatták a kórokozó hatásait kutató tudósokat. Kiderült, hogy a vírus a méhlepényen át jut a magzatba, hogy ott olyan sejteket pusztítson el, amitől lassul az agy növekedése. Elemzők szerint a vizsgálatoknak jelentős a bizonyító erejük, de nagyobb aggyal rendelkező állatokon, így majmokon is el kell végezni az ellenőrző kísérleteket.

A mostani vizsgálatban kínai kutatók fecskendeztek a dél-amerikaihoz nagyon hasonló ázsiai Zika-törzseket egérmagzatok agyába 13 nappal a megtermékenyítés után. A fertőzött magzatok agya már öt nappal ezután kisebbnek mutatkozott a kelleténél. Bár az idegrendszer felépítésében kiemelt szerepet játszó agyi őssejtek voltak a legsérülékenyebbek a kórokozóval szemben, később az összes agysejtben megtalálták a vírust.

Eközben a Washingtoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan jut át a kórokozó az anyai szervezetből a magzatra. A BBC tudósításából kiderült, hogy a vírus ezerszer könnyebben támad a méhlepényen keresztül, mint a véren át.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.