Először vették videóra a nagy fehér cápa álmát

A vízi csúcsragadozók alvási szokásairól eddig kevés információval rendelkeztek a kutatók. Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a megfejtéshez.    

Sokan kegyetlen gyilkológépként ismerik a fehér cápát. A tengeri csúcsragadozó napközben a mélyben kémleli, milyen áldozat úszik el felette, amelyre lecsaphat. Bár nyilván a fehér cápák is elfáradnak, soha nem állhatnak le, folyamatos mozgásban kell maradniuk, ha ugyanis abbahagyjéák az úszást, lesüllyednek a fenékre és megfulladnak.

Ezért is lehet óriási felfedezés, amire a Pelagios Kakunjá és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet kutatói Guadalupe szigeténél bukkantak - írja a iflscience.com.

Arra ugyanis, hogy a fehér cápák mit csinálnak,éjszaka, a kutatók eddig nem tudtak egyértelmű választ adni, olyan felvételt legalábbis még senkinek sem sikerült készítenie egy példányról, mint most. Azt vették videóra, amint egy nyomkövetővel ellátott nőstény fehér cápa, Emma éjjel Guadalupe partvonalát követve a sekély vízben, a tengerfenékhez közel úszik. Az áramlással szemben három kilométer per órás sebességgel halad, minimális erőbefektetéssel tartva mozgásban magát a kopoltyúin átáramló oxigéndús víz kedvéért.

A csaknem katatón állapotban, sodródó fehér cápa – gyanítják a kutatók – aludt.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.