Előrelátható a láva útja?

Nemzetközi tudóscsoport először figyelhette meg élőben egy lávafolyam mozgását Chilében, ahol a vulkánkitörés után még évekig áramlott az olvadt obszidiánfolyam. A jelenség jó lehetőséget adott a láva mozgásának megfigyelésére.

Új eredmények születtek a vulkánkutatásban a Nature Communications legfrisebb számában megjelent tanulmány szerint. Korábban írtunk arról a rekordkísérletről, ami a láva megállítását tűzte ki célul,  (Hogyan állítsuk meg a lávát?, 2013. November 2.) most a Dél-Chilei Cordon Caulle vulkán lávafolyama keltette fel a kutatók érdeklődését.

A kitörés több, mint egy éve volt és még mindig áramlik az olvadt kőfolyam..”- hangsúlyozta Hugh Tuffen, a Lancester Egyetem kutatója, egyike azoknak, akik először vettek mintákat a Cordon Caulle vulkánnál.

A vulkánkitörés riolitos kitörés volt, vagyis olyan, amelynek anyagát a riolit nevű vulkanikus kőzet alkotta, s ez lassan lehűlő obszidiános masszaszerű lávát hozott létre, ami még egy évvel később is folyamatosan áradt.

A tudósok a megfigyelések mellett azt is feljegyezték, ahogy a láva kialakítja saját útját a hegyoldalban. Eközben a kutatócsoport egyik tagja fotókkal örökítette meg a látványt, amiből később 3D-s modellt készitett.  A grafika azt mutatja be, hogyan változtatja az alakját és útvonalát az olvadt obszidiánfolyam.

Szakértők úgy gondolják, a felfedezés révént előre láthatják majd a láva lehetséges útvonalát, ha legközelebb egy lakott terület közelében történik hasonló kitörés, s ezzel megelőzhető, hogy a lakosságot felkészületlenül érje a veszély. Előrejelzések szerint a  következő riolitos vulkánkitörés az Észak-Kaliforniai Mono-tó közelében a legvalószínűbb, ami egyébként népszerű síövezet.

Riolitos kitörésű a híres alaszkai Novarupta vulkán, ami jelenleg is aktív és 1912-es kitörése a 20. század legnagyobbja volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.