Szőrös lába és tüskés farka volt a legősibb ragadozónak

Félmilliárd évvel ezelőtt egy hatalmas fejű, tucatnyi, félelmetes karommal felszerelt lábú, nagy tüskés farokban végződő skorpiószerű lény uralta a tengereket. A másfél métert is meghaladó élőlény halálos veszélyt jelentett környezetére – megtalálói szerint ez lehetett a Föld első ragadozója. A Pentecopterus decorahensis névre keresztelt lény akkor élt, amikor a mai Észak-Amerika területe még víz alatt volt. Régóta sejtették létezését, de csupán a közelmúltban, Iowából kerültek elő meglepően jó minőségű fosszíliái.

„Ez az első igazi nagy ragadozó" – nyilatkozta az AP-nek a Yale Egyetem geológusa, James Lamsdell, aki a BMC Evolutionary Biology című lapban publikált a lényről. Az Iowa északkeleti részén található lelőhelyről mintegy másfél száz fosszília került elő 2010-ben. A lény kitinvázának lenyomata nagyon jól látszódik a köveken, de még az apró szőrök is kivehetők a hatalmas lábakon. Lamsdell szerint a tengeri skorpió, amit a mai pókok ősének tekint, nagyjából 460 millió éve élt, tízmillió évvel korábban, mint az eddig legősibbnek hitt ragadozó.

Egy ókori görög hadihajóról elnevezett lény lábait borító szőrök a tájékozódást és a vadászatot segítették. A karmos végtagok segítségével gyalogolt a tengerfenéken, de az úszás során is használta a félelmetes lábakat – illetve ezekkel ragadta meg áldozatait. „Nyilvánvalóan egy nagyon agresszív élőlény volt, nem szívesen úsztam volna vele egy helyen" – nyilatkozta Lamsdell.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.