Elkészült a magyar űrhab

Jeffrey Williams amerikai űrhajós ma délelőtt sikerrel megkezdte, majd be is fejezte a FOCUS kísérletet a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Columbus moduljában. A kísérlet során sikerült habot generálni az űrállomás fedélzetén! Somosvári Béla a projekt kutatója az európai űrügynökség (ESA) központjában figyelte a fejleményeket, s ha kellett, tanácsokkal látta el az asztronautát.

Amint arról beszámoltunk, a hét közepén fellőtt orosz  teherűrhajó fedélzetén ott volt a Focus-doboz, amit egy miskolci kisvállalkozás, az Admatis Kft. készített. A magyar kísérlet célja a habképződés mechanizmusának mélyebb megismerése és a habszerkezet stabilitásának vizsgálata mikrogravitációban volt, ami homogén fémhab előállítására alkalmas technológia fejlesztését segítheti.

A Focus-kísérlet a második magyar anyagtudományi kísérlet a világűrben. Az elsőt Farkas Bertalan végezte 1980-ban, ami egy adathiányos ad hoc presztízsakció volt, homályos tudományos céllal. A mostani kísérlet pontosan előkészített, sokszorosan kipróbált és adatokban gazdag mérés, konkrét technológiai céllal.

„Három éven át dolgoztunk a projekten, összesen 260 ezer euróért. Maga a fellövés és a Columbusban végzendő kísérlet 280 ezer euróba került"- tájékoztatta a fellövés előtt lapunkat Bárczy Pál, az Admatis Kft. igazgatója, a Focus-projekt vezetője. Bárczy Pál szerint a kísérlet direkt eredménye a gravitációfüggetlen habgenerátor lehet. Az indirekt eredmény pedig az, hogy fejlesztő és kivitelező referenciát szereztek. Ez utóbbi birtokában műholdalkatrész-készítő üzletáguk gyors fejlődésében bíznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.