Elkészült a Tejútrendszer gáztérképe

A csillagászok szuperhőmérőjükkel végigjárták a Tejútrendszer leghidegebb területeit, amiből izgalmas következtetéseket vonhatnak le a nagy tömegű csillagok keletkezését illetően.
Elkészült a részletes térkép a Tejútrendszerben található sűrű, igen hideg gázról, az új, nagy tömegű csillagok születésének helyéről - olvasható a BBC honlapján. A chilei Atacama-sivatagban, egy fennsík 5100 méteres magasságban álló Atacama Pathfinder Experiment (Apex) teleszkóp akkora területről készített felvételeket, ameddig csak sugárzást érzékelő detektora - valójában egy igen érzékeny hőmérő - "ellátott". A hőmérséklet apró változásait 295 szenzort tartalmazó műszere, a Large Bolometer Camera (Laboca) érzékeli, amelyet az abszolút nulla fok fölött mindössze 0,3 fokkal tartanak. A 12 méteres Apex űrtávcső tíz éve működik a chilei Chajnantor-fennsíkon.

A frissen befejezett térkép, az Apex Telescope Large Area Survey of the Galaxy (Atlasgal) első nagy adatbázisa 2009-ben jelent meg. Azóta összesen 70 tudományos mű született a mérésekből. Az Astronomy and Astrophysics szerdai számában közzétett tanulmány a korábbi térkép által lefedett terület több mint négyszeresét tartalmazza. Egyszersmind sokkal pontosabb és részletesebb is.

A friss tanulmány kiegészíti a Tejútrendszer északi részéről más űrtávcsövek által gyűjtött adatokat. A német Max Planck Radioasztronómiai Kutatóintézet munkatársa szerint az Atlasgal érdekes információkkal szolgál azokról a helyekről, ahol a nagy tömegű csillagok és csillaghalmazok új generációja származik.

Az Atlasgalon dolgozó tudósok másik két műszer - az Európai Űrügynökség (ESA) Planck műholdja és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Spitzer űrtávcsöve - adatait is felhasználva óriási, letölthető képet is készítettek. Ez az Atlasgal adatait vörösben, a Planckét halványabb pirosban, a Spitzerét kékben mutatja.

"Az Atlasgal teljes munkájának közzététele lehetővé teszi, hogy ebben a csodálatos adatbázisban új felfedezések nyomába eredhessünk. Sok kutatócsoport használja már az Atlasgal adatait, hogy a Tejútrendszer további részeinek vizsgálatát tervezze vele" - mondta Leonardo Testi, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársa. Az Atlasgal adatai az ESO portáljáról tölthetőek le.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.