Elhallgatják az igazságot Tutanhamon sírjáról?

Kutatók szerint az egyiptomi kormány szándékosan nem hozza nyilvánosságra a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájának legfrissebb vizsgálatakor gyűjtött adatokat, mivel azok cáfolják azon elméletet, hogy titkos, eddig feltáratlan kamrák rejlenek a sírkamra falai mögött.
Nicholas Reeves brit régész tavaly nyáron állt elő azzal, hogy Tutanhamon 1922-ben a Királyok völgyében felfedezett sírkamrájának falait nagy felbontású digitális képalkotási eljárással megvizsgálva talált két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont szerinte Nofertiti sírja rejtőzhet. A felfedezés új reményt jelenthetne a gyengélkedő egyiptomi turisztikai ipar számára.

A National Geographical Society (NGS) márciusban végzett újabb radarvizsgálatot a sírban, és az eredményeket az egyiptomi műemlékvédelmi minisztériumnak továbbította, amely azonban még mindig nem hozta nyilvánosságra a jelentést – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala. Tudósok most azzal vádolják az egyiptomi kormányt, hogy szándékosan hallgatja el az eredményeket, mert azok cáfolják a rejtett kamrákkal kapcsolatos elméletet, és politikai belharcokat eredményezhetnek Kairóban.

Az amerikai szakértők adatainak elemzésére felkért kaliforniai geofizikus, Dean Goodman a National Geographical Societyvel kötött megállapodására hivatkozva nem nyilatkozik az ügyben. A National Geographic honlapja azonban a kutatót idézve korábban azt írta, hogy nem találtak üreges kamrát a sírban. Ha lett volna ilyen, akkor erős visszaverődést tapasztalunk. De egyszerűen nem létezik – mondta a szakember.

Reeves elméletét látszottak alátámasztani viszont a Vatanabe Hirokacu japán szakértő által márciusban bemutatott radarfelvételek, amelyek világosan kimutatták a két helyiséget. Ezek az eredmények azonban megkérdőjelezhetőek, mivel Vatanabe nem volt hajlandó megmutatni a nyers adatokat, amelyekből levonta konklúzióit.

Nofertitiről DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes kutatók feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja. Más elméletek szerint viszont mostohaanyja volt. Az bizonyos, hogy Nofertiti volt Tutanhamon apjának, Ehnatonnak az első számú felesége.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.