Elnapolt klímakatasztrófa

Nincs összeomlás, de előrelépés sem: nem született új klímaegyezmény, a régi, ez év végén lejáró kiotói kontraktus érvényességét azonban nyolc évvel meghosszabbították.

A most véget ért dohai klímacsúcson kevés eredményt sikerült elérni, és azt is csak feltételesen: 2015-re meg kell állapodni a folytatás alapelveiről, mégpedig az USA, Kína, India és Brazília (vagyis a jelenlegi klímafolyamatból kimaradó nagy szennyezők) részvételével.  

A klímakonferencia megnyitóján egyértelmű volt az üzenet: hétmilliárd ember, egy kihívás. Nem sikerült megfelelni neki
A view of the opening ceremony of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) in Doha November 26, 2012. REUTERS/Mohammed Dabbous (QATAR - Tags: ENVIRONMENT POLITICS)

Az egyeztetések következő fordulóját a lengyel fővárosban, Varsóban tartják 2013 novemberében, két évvel később pedig Párizsban tervezik véglegesíteni az új, mindenkit korlátozásra kötelező egyezmény szövegét.

A katari fővárosban pénteken holtpontra jutottak a tárgyalások: az egyeztetések elhúzódtak, a kiotói egyezmény részes országai zárt ajtók mögött az éjszakába nyúlóan győzködték egymást, főként a fejlődő országok klímavédelmi beruházásainak finanszírozásáról, illetve a fel nem használt szén-dioxid-kvóták sorsáról. A véleménykülönbségek miatt a szombati "ráadás" nap plenáris ülésének a kezdetét is elhalasztották. Az utolsó pillanatban azonban a legfontosabb részletekről sikerült megegyezni, elsősorban az Európai Unió, Ausztrália, Japán, Norvégia és Svájc nagylelkű vállalásai miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.