Elfogy a szigetük, szedelőzködhetnek a klímamenekültek

Minden egyes vihar elmos egy kis darabot az alaszkai Kivalina-szigetből, így a jelenleg négyszáz őslakos inuit otthonául szolgáló földdarab tíz éven belül víz alá kerül. Az inuitok lassan csomagolhatnak – a sziget pusztulását a klímaváltozással magyarázzák. Ők lehetnek az Egyesült Államok első klímamenekültjei.

Az Alaszka nyugati partjaival párhuzamosan futó, keskeny kis szigetet szép lassan elmossa a Csukcs-tenger. Korábban a természetes jégtakaró védte a földdarabot, de a melegedés miatt egyre rövidebb ideig borítja jég a környéket, így egyre hosszabb időn át rombolhatja a víz a homokfalakat. (Néhány száz kilométerrel délre, a 350 lakosú alaszkai Newtok település léte hasonló okokból veszélyeztetett.)

2008-ban az amerikai hadsereg kövekből és hatalmas homokzsákokból védőfalat épített a falu nyílt víz felé eső partján, ám ez csak ideiglenes megoldásnak bizonyult, 2011-ben ugyanis egy nagy vihar miatt ki kellett telepíteni a lakosokat. Az amerikai kormányzat becslései szerint 400 millió dollárba kerülne a teljes falu áttelepítése egy közeli, magasabban fekvő területre – a Kivalina-sziget legmagasabb pontja mindössze négy méterrel van a tengerszint felett. Tíz éven belül az őslakos eszkimók egykori otthona már csak fényképeken és történetekben létezik tovább.

A világsajtóban sokszor emlegetett Csendes-óceáni szigetek – Kiribati, Tuvaló – lakói tehát nincsenek egyedül: az alaszkai őslakosok hozzájuk hasonlóan versengenek a kétes dicsőségért – melyikük szigetét pusztítja el elsőként a klímaváltozás.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.