Életeket mentett a 3D-s nyomtató

3D nyomtatással készült eszközzel mentették meg három kisfiú életét amerikai orvosok.

A világon először alkalmazott eljárással a tracheobronchomalacia (TBM) nevű légúti fejlődési rendellenességet kezelték. Az ilyen betegek légcsöve annyira gyenge, hogy bármikor összeomolhat, az érintett megfulladhat.

 

A TBM-ben szenvedő betegeknél korábban gégemetszést alkalmaztak és egy csövet ültettek be – ugyanakkor ez a módszer súlyos szövődményekkel, akár légzésbénulással és szívleállással is járhat. A csecsemők életkilátásai csekélyek voltak, az új módszerrel azonban ragyogó eredményeket értek el – az eljárásról szóló beszámoló a Science Translational Medicine lapban jelent meg.

A három, öt és tizenhat hónapos gyerek szervezetébe 3D technikával készült flexibilis csövet ültettek, ami nem okozott komplikációt.

Glenn Green gyermekgyógyász szerint, ha a gyerekek légzését 24-36 hónapon keresztül ilyen eszközzel segítik, akkor a légutak annyira megerősödnek, hogy a későbbiekben normális életet élhetnek.

A legkisebb, Kaiba nevű kisfiúba három hónapos korában ültették be a csövet, most hároméves és gond nélkül mehet óvodába. „Az eszköz sokkal hatékonyabb, mint ahogy azt eredetileg reméltük” – idézte Green szavait a themarketbusiness.com.

Ez a ritka betegség 2200 újszülött közül egyet érint, a legsúlyosabb esetek még ritkábbak. A kevésbé súlyos TBM-ben szenvedő gyermekek két-három éves korukra kinőhetik ezt a betegséget. Kaiba azonban a súlyos csoportba tartozott. Számos alkalommal leállt a légzése, az orvosok többsége szerint nem volt esélye, hogy élve hagyja el kórházat.

A rendszeresen összeomló légutak megtámasztására és átjárhatóságára a kutatók 3D nyomtatással előállítható speciális légcsőimplantátumot terveztek. A polikaprolakton polimerből nyomtatott implantátumot a beteg légcsövéhez rögzítették. A beültetés után a légutak növekedését CT- és MRI-vizsgálatokkal követték.

A szövődménymentes eszköz lehetővé tette a kisgyerekek légútjainak fejlődését, ráadásul úgy, hogy azt nem kellett műtéttel eltávolítani, hiszen egy idő után felszívódott.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.