Elérte a Plútót a New Horizon

Közép-európai idő szerint délután kettő előtt tíz perccel elérte a Plútót a NASA New Horizon nevű szondája.

Pontosabban a másodpercenként 14 kilométeres sebességgel száguldó szonda 12 ezer 500 kilométer távolságban elsuhant a bolygó, majd alig negyed óra múltán 28 ezer kilométerre a Plútó legnagyobb holdja, a Charon mellett.

Első ízben sikerült elérni a titokzatos égitestet, melyről az űreszköz a találkozók rövid ideje alatt rengeteg új adatot küld majd a Földre. A kutatók úgy programozták a szondát, hogy energiáját ez alatt az idő alatt csak az adatfelvételre koncentrálja, és csak miután elhaladt a Plútó mellett, szerda éjjelre virradóra kezdje elküldeni a képeket és adatokat az irányítóközpontba. Ez várhatóan holnap történik meg.

A kedden 770 ezer kilométerről készített képek mindenesetre ezerszer jobbak, mint amit eddig akár a Hubble űrteleszkóp készített a Plútótól. Egyes szakértők ezekből arra is következtetnek, hogy esetleg arra is sor kerülhet, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió az égitestet visszaminősíti bolygóvá, bár mások szerint ennek sok jelentősége nincs.

A képen egy változatos vöröses égitest tűnik fel, melynek átmérőjét két kilométerrel 2370 kilométerre pontosították, de ezzel az új ismeretek tárháza még nem zárult le, az érkező adatoktól a program irányítói sok újdonságot várnak. Ezzel azonban az űrkutatás jelentős korszaka zárult le, mivel a Naprendszer ötven éve, Kennedy elnök idején indult felderítése során mostanra sikerült mindegyik bolygót egy űreszközzel megközelíteni.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.