Elérte a Plútót a New Horizon

Fontos esemény történt a hétvégén az űrszondával. Felébresztették.
A Plútó megfigyelésére 2006 január elején elindított eszköz a Földtől jelenleg 4,6 milliárd kilométernyire robog. Ezt az irdatlan távolságot 4 óra 26 perc alatt teszi meg a fény.

A Los Angeles Times a Johns Hopkins Egyetem fizikusaira hagyatkozva azt közölte, hogy az űrszondát sikerült felébreszteni. Idén ez a második ébresztő. 2014 januárjának elején a Csurjumov-Geraszimenkó üstökössel egy hónappal ezelőtt randevúzó Rosetta űrszondát keltették fel közel három éves szundikálásából. „Technikailag ez rutinmunka volt" - mondta Glen Fountain, projektmenedzser, de mégis fontos mozzanat, mert megkezdődött a bolygóval való találkozó előkészítése.

Az űrszonda a kilenc éves repülésének két harmadát hibernálva töltötte, néhány műszer azért adatokat továbbított a napszélről és a porszemcsékről, illetve egy jeladó segítségével pontosan nyomon tudták követne az útját. A New Horizon 2015 júliusában tízezer kilométerre közelíti meg a Plútót - és minden eddiginél részletesebb képet küld róla -, majd ha minden jól megy, utána még egy másik, Kuiper-övbeli objektumhoz is átküldik vizsgálódni. Oda 2019-ben érhet.

A Now Horizon még csak készülődik a mérésre, a 2007-ben indított Dawn űrszonda ellenben közel egy éven át keringett a Vesta kisbolygó körül, melynek eredményeként részletes geológiai térkép készült erről a különleges égitestről - különleges, mert vízfolyásnyomokat találtak a felvételeken. Az 525 km átmérőjű Vesta kisbolygó után jövő tavasszal a 950 kilométer átmérőjű Ceres kisbolygó a következő cél. A Dawn által készített felvételeket elemző kutatócsoport nemrég tette közé a Vesta geológiai térképét - olvasható a csillagászat.hu szakoldalon -, amely jól mutatja, hogy mennyire bonyolult fejlődési utat járhat be egy Texas méretű égitest is, és mennyire komplex felszín alakulhat ki, ha 4 milliárd év áll rendelkezésre.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.