Ejtőernyővel térne vissza egy űrrakéta

Ha minden jól megy, négy év múlva, azaz 2019-ben fellövik az első Vulcan hordozórakétát – a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalkozása, a United Launch Alliance (ULA) cég vállalkozik erre.
A 2006-ban alapított ULA jelenleg Atlas és Delta rakétákat használ a NASA űreszközeinek feljuttatására, de pár napja bejelentette, hogy új rakétát építtet. Ugyan még nem készült el, de közönségszavazás alapján neve már van: Vulcan. A cég célja, hogy az egyes űrrepülések költsége legfeljebb 100 millió dollár legyen. A washingtoni kormányzat által favorizált ULA az Amazon-alapító Jeff Bezos cégével állapodott meg egy nagy teljesítményű metánüzemű rakétamotor kifejlesztéséről.

A bejelentés magyarázata egy másik bejelentés: „Oroszország meg fogja tiltani az Egyesült Államoknak, hogy orosz gyártású rakétahajtóműveket használjon katonai műholdjainak fellövéséhez" - ezt Dimitrij Rogozin védelmi iparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes mondta, válaszul az Oroszországot sújtó gazdasági szankciókra. A szankciókat a Krím-félsziget elfoglalása után vetették ki Moszkvára.

Az USA eddig évente sok százmillió dollár értékben importált csúcstechnológiájú rakétahajtóműveket, RD-180-asokat, Oroszországból. A Delta űrrakéták mindkét fokozatában amerikai hidrogénes technológia dolgozik, míg az Atlas első fokozatát éppen a kerozinos orosz RD-180 hajtja. A mandiner.hu adatai szerint az Atlas a Delta árának feléért-kérharmadáért állítja pályára ugyanazt az eszközt.

Az ULA jövőre dönti el, hogy pontosan milyen megoldást választ, de elsődleges szempont az olcsóság. Az elképzelések között szerepel, hogy az első fokozat a leválasztás után egy ejtőernyővel közelítené meg a felszínt, majd egy speciális helikopter elkapja azt. Ezzel jelentősen csökkenthetnék a költségeket. Az ötletről beszámoló New Scientist szerint valami hasonló történne, mint 2004-ben, amikor egy visszatérő űrszondát probáltak hasnló módon begyűjteni. A SpaceX cég ejtőernyő
helyett fékezőrakétákkal navigálná egy tengeren ringó platformra a rakétafokozatat.

Ahogy arról beszámoltunk, a keddi kísérlet kudarcot vallott.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.