Kinyitják a szigorúan őrzött kutatólaborokat

Holnap már tizedik alkalommal ismerkedhetnek meg a laikus érdeklődők a tudósok elefántcsonttornyaival. Ilyenek persze nincsenek, de nagyon is léteznek szigorúan őrzött, csak különleges alkalommal megnyitott kutatólaborok, égből pottyant kövek, rajzoló robotok.

Az Európai Unió Bizottsága tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy a kutató tudósok társadalmi ismertségének növelése és a kutatói pálya vonzóvá tétele érdekében megszervezi a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot az unió minden országában. A holnapi eseményre 39 hazai város 110 intézménye kétezer programot szervezett, amire – ahogy az elmúlt évben – idén is 60-70 ezer látogatót várnak.

A fellépők közérthetően és szellemesen igyekeznek bemutatni eredményeiket, vagy olyan furcsaságokra felhívni a figyelmet, hogy miként lehet zsiráffigurát elektrolittal kiszínezni. Az Ericsson budai kutatóközpontjában nem aprózzák el, világrekordra készülnek. Ötszáz egyszerre működő rajzoló robottal készítik el a világ legnagyobb robotrajzát. Aki akar, sűrített levegővel működő – akár 65 kilométeres sebességgel suhanó – járműre is ülhet. A Műegyetemen olyan kérdésre keresnek választ, hogy lehet-e a robotoknak neme, vagy igaz-e az a kijelentés, hogy ami nincs a neten, az nem létezik?

A rendezvény célja, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a tudományos életpályához, hogy a kívülállókban reálisabb kép éljen a kutatókról – ami sokszor sztereotípiákon, s nem valós élményeken alapul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.