Éhen halt a bőséghez szokott ősi King Kong

A Föld eddigi legnagyobb majma mintegy százezer éve azért halt ki, mert testmérete miatt nem tudott alkalmazkodni környezete változásához.
A Gigantopithecus nevű, akár háromméteresre is megnövő, 200-500 kilós jószág eredetileg erdőkben élt és növényi táplálékot fogyasztott Délkelet-Ázsia szárazföldi részén és Dél-Kínában. A Tübingeni Egyetem kutatói a Quaternary International nevű folyóiratban megjelent eredményeik szerint azt állítják, az ősi „King Kong” élettere a klímaváltozás miatt lehűlő, 2,6 millió évvel ezelőtt kezdődött és 12 ezer évvel ezelőtt lezárult pleisztocén korban összeszűkült, és az erdők helyén megjelent szavannák már nem adtak elegendő táplálékot a hatalmas étkű állatnak.

Eddig négy, részben megtalált alsó állkapocs és mintegy ezer fog maradt a Gigantopithecusokból, s a kínai és thaiföldi fogmaradványok zománcának szénizotópjai szolgáltattak adalékot a kutatóknak az állat táplálékáról. Ennek alapján vált egyértelművé vegetáriánus étrendje, ami azonban nem csak a bambuszra korlátozódott.

Az első fogat 1930 körül Hongkong környékén találták, és hosszú ideig csak a „sárkány fogaként” ismerték.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.