Egyszerrre két üstökös is elhúz mellettünk, de pánikra semmi ok

Ritka jelenség szemtanúi lehetünk a hét elején, pontosabban csak lehetnénk, ha nem lennének túl kicsik a látogatóink.

Kis különbséggel két üstökös is megközelíti a Földet, de a 252P/LINEAR és a P/2016 BA14 katalógusjelű kométák nem jelentenek veszélyt bolygónkra.

A NASA közleménye szerint - amiben 5-ször szerepel a "biztonságos" szó - nincs okunk az aggodalomra, még akkor se, ha ez lesz a modernkori történelem harmadik legközelebbi randevúja.

A 252P az amerikai űrhivatal számításai szerint hétfőn 5.2 millió kilométerre húz el mellettünk, míg a P/2016 kedden ér földközelbe, amikor alig 3.5 millió kilométerre közelíti meg bolygónkat (ennél közelebb csak 1970-ben, illetve 1983-ban jött egy-egy üstökös).

Forrás: NASA/JPL-Caltech

Mivel az üstökösök pályáját ismerik, ekkora távolságoknál szinte teljesen kizárható az ütközés lehetősége, hiszen még a tőlünk 380 ezer kilométerre keringő Holdat sem fenyegetik, nemhogy a Földet. (Ennél jóval közelebb is jöttek már hozzánk égitestek, de nem üstökösök, hanem jóval kisebb aszteroidák. Nem beszélve persze azokról az objektumokról, melyek be is csapódtak a Földbe - de szerencsére ezek sem okoztak mostanában nagyobb galibát.)

A hét elején érkező két üstökös pályája meglepően hasonló, ezért a NASA csillagászai szerint elképzelhető, hogy kapcsolatban állnak egymással. Erre utal az is, hogy a P/2016 nagyjából feleakkora, mint a 230 méter átmérőjű 252P. Lehetséges, hogy előbbi az utóbbiból morzsolódott le, ami az üstökösöknél egyébként nem ritka - akár egy bolygó gravitációs ereje is széttépheti ezeket az instabil égitesteket.

A kozmikus randevút sajnos szabad szemmel nem láthatjuk, csak profi távcsövekkel.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.