Egymillió dollár a Turing-díj nyertesének

A zseniális brit matematikusról, Alan Turingról elnevezett díjat az a személy kaphatja meg, aki kiemelkedően hozzájárul a számítástechnika tudományának fejlődéséhez. A díjjal eddig negyedmillió amerikai dollár pénzjutalom jár, amelynek anyagi fedezetét az Intel és a Google biztosította.
A jövő évtől kezdve a Google egyedül fizet, de jóval többet, amivel egymillió dollárra emelik a pénzdíjat, ezzel hozva a Nobel-díj szintjére az elismerést. Az egymillió dolláros nyertes nevét 2015 tavaszán hozzák nyilvánosságra.

A tragikus sorsú angol matematikusról és számítógép-tudósról, Alan Turingról elnevezett díjat 1966-ban ítélte oda első alkalommal az AMC (Association for Computing Machinery) független díjbizottsága. Az első díjazott Alan Perlis volt, akinek a nevéhez fűződik többek között az ALGOL-60 nyelv, de kutatásai nagyban hozzájárultak a modern fordítók létrejöttéhez. Magyar informatikust eddig nem ismertek el a díjjal.

Turinggal kapcsolatban évtizedekkel a halála után is érkeznek hírek. Tavaly decemberben tették közzé, hogy II. Erzsébet királynő utólagos kegyelemben részesítette a múlt század egyik legzseniálisabb brit matematikusát, akit homoszexualitása miatt az 1950-es években az akkor hatályos törvények alapján elítéltek. Alan Turing titkosszolgálati kódfejtő tevékenységével általános vélemény szerint akár évekkel is lerövidíthette a II. világháborút. Ő állt ugyanis annak a csoportnak az élén, amely a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a nácik híres, a németek által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódját, amelyet az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is használtak.

Turing ezzel valószínűleg százezrek életét mentette meg, ám ennek ellenére 1952-ben „súlyos közszeméremsértés” vádjával, a homoszexualitást bűncselekményként definiáló brit törvény alapján elítélték. Az ítélet börtönbüntetés volt, amelyet azonban önkéntes kémiai kasztrációval ki lehetett váltani. Turingot végül e kezelésnek vetették alá, és nem kellett börtönbe vonulnia, ám a tudós alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt ciánmérgezésben meghalt. Turing jogi rehabilitálására az utóbbi években számos kezdeményezés is útjára indult, de csupán tavaly vezetett eredményre.
Turinghoz kapcsolódik az idei év egyik filmes szenzációja, a The Imitation Game című alkotás is: a matematikus életét feldolgozó mű már nyert a szeptemberi Torontói Filmfesztiválon, és a jövő évi Oscar-díj-osztás egyik esélyeseként tekintenek rá.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.