Egyiptomi rejtélyek: valami van a falak mögött

A múlt héten elvégzett infravörös hőkamerás vizsgálatok valóban különbségeket állapítottak meg a Tutanhamon sírkamráját határoló falak hőmérsékletében. Ez megerősíteni látszik Nicholas Reeves elméletét, miszerint több titkos kamra is lehet a falak mögött, s a brit régész ezek egyikében sejti Nefertiti sírját.

A brit teóriája persze még nem bizonyított, s a napokban a korábbi főegyiptológus és műemlékvédelmi miniszter, a nagy tekintélynek örvendő Zahi Havass határozottan elutasította ezt az elméletet. Reeves-et meglehetősen kemény szavakkal csak hírnevét növelő embernek minősítette, aki hamis dicsőségével le akarja járatni az egyiptomi régészetet.

A Kheopsz-piramis
Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Ez azonban nem tartotta vissza utódját, Mamdúh ed-Damátit, aki engedélyt adott a további vizsgálatok lefolytatására, hogy még pontosabban megállapíthassák az eltérő hőmérsékletű terület helyét, ami egy-két hétbe telhet.

A miniszter ismerteti a piramisszkennelés eredményeit
A miniszter (balra) ismerteti a piramisszkennelés eredményeit
Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Emellett nemrég hőkamerás vizsgálatok indultak négy Kairó melletti piramisban, egyebek mellett a legnagyobb piramisban, a Világ Hét csodájának egyikeként említett Kheopsz (vagy Hufu) fáraó nyughelyének belsejében. Ezek ugyancsak jelentős, hét fokos különbségeket észleltek a 4500 éves falak hőmérsékletében, konkrétan a legalsó kősorok tömbjeinél. A két hete kezdődött, háromdimenziós szkennert, lézert, sőt drónokat is bevető kutatás jövő év végéig tart.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.