Egyesek képesek kompenzálni az Alzheimer-kór tüneteit

Az emberi agy képes az Alzheimer-kor néhány korai elváltozásának kompenzálására – jelent meg a Nature Neuroscience lapban.

A tanulmány szerint egyes emberek agya ellensúlyozza a betegség okozta mentális képességvesztést. A remények szerint fény derülhet arra, hogy miért jelennek meg valakinél a betegség korai jelei, míg másoknál miért nem.

A Kalifornia Egyetem kutatói 71 olyan felnőttet vontak be a kutatásba, akiknél nyoma sem volt a szellemi hanyatlásnak. Az agyról készített felvételek ugyanakkor 16 idősebb felnőtt esetében fehérjelerakódást mutattak ki – márpedig az ilyen lerakódások szoros összefüggést mutatnak a memória romlásával és a mentális hanyatlás egyéb tüneteivel, egyéb betegségek mellett az Alzheimer-kórral, de néha jelen vannak az egyébként egészséges emberi agyban is.

A vizsgálat során a résztvevőket arra kérték, hogy memorizáljanak egy képsorozatot – eközben folyamatosan nézték az érintettek agyi aktivitását. Ezt követően arra kérték őket, hogy idézzék vissza a látottakat. Mindkét csoport egyformán jól teljesített, de akiknek az agyában korábban fehérjelerakódást állapítottak meg, azoknál nagyobb agyi aktivitást észleltek.

A tudósok szerint az agyunk képes arra, hogy kompenzálja a fehérjelerakódás következményét más agyi területek bevonásával. A BBC szerint messzemenő következtetéseket ne vonjunk le ebből, hiszen meglehetősen kisszámú személyt vontak be a vizsgálatba. Hosszú távú vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy az agy miként és mennyi ideig képes kompenzálni a kisebb agyi károsodásokat, illetve hogy mi magyarázza az egyéni különbségeket.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.