Egy köbkilométernyi lávát termelt az izlandi vulkán

Több mint egy hónapja szakadatlanul zajlik a látványos lávaszökőkút-kitörésekkel színesített izlandi lávaöntés. A lávamező már 53,4 négyzetkilométer nagyságú területet fed be, a kiöntött láva térfogata közelít az egy köbkilométeres értékhez (néhány napja 0,77 köbkilométerre becsülték) és ezzel Izland legnagyobb hasadékvulkáni kitöréseinek sorába lép (Izland történelmében eddig 4 ilyen nagyságú kitörés volt).

A vulkáni működést jelentős kéndioxid-gázkiáramlás kíséri, a mérések szerint naponta 30-60 ezer tonna kéndioxid jut a levegőbe, ami jóval több, mint teljes Európa napi ipari gázkibocsátása - erre Harangi Szabolcs, az ELTE geológus professzora hívta fel a figyelmet a tuzhanyo.blogspot.hu honlapon.

Az izlandi meteorológiai szolgálat (IMO) folyamatosan figyeli és modellezi a kénes felhő útját, és figyelmezteti az izlandiakat a vulkáni szmogra. A korábbi hetekben több alkalommal elérte Európát is a kénes gázfelhő.

Ideje tehát, hogy neve is legyen a kitörésnek! Thor Thordarson izlandi vulkanológus elérkezettnek látta az időt, hogy bő egy hónapos, folyamatos lávaöntő tevékenység után megfelelő nevet kapjon a kitörés. Javaslata Nornahraun, ami annyit jelent Boszorkány-láva.

Találó név, hiszen különösen a vulkáni működés kezdeti szakaszában felkapta a szél a lávamező tetejéről a vékonyka üvegszálakat, amiből hajszerű képletek alakultak ki. Ennek neve a Hawaii-szigeteken Pele-haja, itt Izlandon viszont Nornahár, azaz boszorkányhaj.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.