Egy fantom szabályozása

Nem volt ugyan világpolitikai jelentősége, mégis a lapok címoldalára került, amikor egy részeg által (rosszul) irányított drón a Fehér Ház kertjében landolt. A kvadrokopter gazdája, miután nem találta eszközét, hazament és kialudta magát. Az eset újra a drónokra irányította a figyelmet.

Nem először kerültek reflektorfénybe a drónok. Tavaly ősszel hatalmas botrányt kavart, amikor a szerb–albán labdarúgó-mérkőzés alatt egy albán zászlót röptettek be a játékosok feje fölé. A meccs félbeszakadt, és a diplomáciai botrány sem maradt el. 2014 májusában ugyancsak egy kvadrokopter közelített meg nagyjából 460 méteres magasságban 25 méterre egy közepes méretű utasszállító gépet, komolyan veszélyeztetve az utasok biztonságát. A drón vezérlőjét nem találták meg.

A Washingtonban riadalmat okozó férfi maga jelentkezett, mikor kijózanodva rájött, milyen galibát okozott a mintegy fél méter átmérőjű, négypropelleres automata repülő eszközzel. Az alacsonyan szálló drón múlt hétfőn hajnalban 3 óra körül csapódott a Fehér Ház kertjébe. (Az elnöki pár ezalatt Újdelhiben tartózkodott.) Washington és környékének légterében egyébként biztonsági okokból tilos drónok vagy repülőgépmodellek röptetése.

Egy kamerás Phantom drón a levegőben, és az összetört kütyü a Fehér Ház kertjében
Egy kamerás Phantom drón a levegőben, és az összetört kütyü a Fehér Ház kertjében
Reuters

A szövetségi jogszabály megsértői pénzbírsággal és egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók – írta meg az Sg.hu –, a fenyegetőnek vélt repülő kütyüket pedig a kormányzati szervek lelőhetik. Az incidens után a drónt gyártó sencseni SZ DJI Technology Co. bejelentette, olyan frissítésen dolgozik, amely alkalmatlanná teszi drónjait Washington zárt légtere feletti repülésre. (A szoftvert e héttől lehet letölteni.) A frissítésnek köszönhetően a digitálisan irányított gép hajtóművei a tiltott övezetben be sem indulnak.

Ha a drón repülés közben ér egy ilyen zóna közelébe, akkor a GPS erre való figyelmeztetése nyomán automatikusan „hazatérés” üzemmódra vált. (Washington belvárosától 25 kilométeres sugarú körben alakítanak ki repüléstilalmi zónát.) Michael Perry, a kínai cég szóvivője, akinek szavait a The Wall Street Journal idézte, arról is szólt, hogy a drónok a jövőben nem repülhetnének egyik országból a másikba.

Néhány nappal ezelőtt a mexikói hatóságok egy droggal megpakolt, de lezuhant drónt találtak az amerikai határ közelében. A kínai cég a világ legnagyobb dróngyártója, a Fehér Ház kertjében is repülő Phantomból több tízezer darabot adott el – egyenként 1000 dollárért. Népszerűségük oka, hogy e drónok zöme nagy felbontású kamerát visz a fedélzeten. A repülés során műholdas jelek korlátozzák mozgásukat – így nem működhetnek repülőterek környékén, de a pekingi Tienanmen tér felett sem körözhetnek.

FOTÓ: REUTERS
Reuters

Hazánkban a légtérhasználathoz a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának hozzájárulása szükséges a drónok esetében, de például a tömegrendezvények feletti repülések nem engedélyezhetőek – tájékoztatta lapunkat a hivatal kommunikációs osztálya.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetésével a légügyi hivatal tavaly megkezdte a pilóta nélküli légijármű-rendszerek civil alkalmazásának követelményeit tartalmazó jogszabály előkészítését. A jogszabály elfogadásának dátuma a feladat komplexitása miatt bizonytalan. A szakmai anyag elkészítésekor a szakemberek figyelembe veszik a nemzetközi előírásokat, és tanulmányozzák több európai ország idevonatkozó követelményrendszerét. A legfontosabb alapelv a biztonság, melyet úgy kell garantálni, hogy a hagyományos repülés rendszerét ne veszélyeztesse, ugyanakkor szabad mozgást biztosítson a drónok fejlődésének.

A hazai piacon a tízezer forintos beltéri dróntól a több mint egymillió forintot kóstáló szuper kvadrokopterig terjed a jelenlegi kínálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.