Egy éjszaka a kutatókkal

Iker orvosok ikerpárokat várnak a Semmelweis Egyetemre. Az érdeklődők megtudhatják, hogy szüleinktől örököljük-e az érelmeszesedést, hogy genetikailag meghatározott-e a kreativitás? Interaktív ikervizsgálatokat is végeznek majd, így az is kiderül, hogy a jelen lévő ikerpárok közül kik a leghasonlóbbak. Mások inkontinencia, vagyis vizelettartási nehézségeikre kaphatnak választ egy másik egyetemi épületben, illetve bejuthatnak az ország egyik legmodernebb urodinamikai laborjába. Ez csupán két esemény a pénteki Kutatók Éjszakája ezer eseményéből.

Ezek közül sajna sokat csak azok látogathatnak meg, akik – a korlátozott férőhelyekre tekintettel – időben regisztráltak az adott eseményre. Hogy hol, mit lehet látni, azt a kutatokejszakaja.hu oldalon naprakészen is megtudhatjuk.

A Kutatók Éjszakáján szeptember 26-án országszerte 33 városban, 101 intézményben várják az érdeklődőket a legkülönbözőbb tudományágak képviselői, akik közérthetően avatnak be szakterületük titkaiba. Budapesten a szervező Tempus Közalapítvány központi helyszínén előadást tart például Mérő László matematikus, Somlai Fischer Ádám a Prezi egyik alapítója, Barabási Albert László hálózatkutató vagy Kürti László Széchenyi díjas mérnök, a Kürt Zrt. alapítója. Emellett a szervezők idén is rengeteg látványossággal, többek között az ország egyik legnagyobb logikai gyűjteményével, vagy az ERICSSON 200 kilométerről működő távmarkolójával is igyekeznek közelebb hozni a tudományokat a hétköznapokhoz. A pécsi Kutatók Éjszakája közönsége aktív közreműködésével egy óriásfraktál, az úgynevezett Sierpinski-tetraéder épül fel, s a nagyméretű alkotás építése közben mindenki izgalmas bepillantást nyer a fraktálok világába.

A MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont több mint 25 programmal várja a látogatókat, akik megtudhatják, hogy miként lehet gyógyszert célzottan bejuttatni az agyba, megismerkedhetnek a különleges lézercsipesz használatával, minden fontos információt megtudhatnak a génmódosított növényekről.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.