Dupla fogyatkozást vett videóra a NASA napkutató szondája

Kétszeres fogyatkozást örökített meg a NASA napkutató űrszondája. Az SDO műhold még szeptember elsején készítette a felvételt, amin a Föld és a Hold árnyéka pont egyszerre halad át a Nap korongja előtt.

A Nap korongjának bal felső részét a Föld, jobb felső részét pedig a Hold takarja ki az SDO szeptember slsején készült felvételén
A Nap korongjának bal felső részét a Föld, jobb felső részét pedig a Hold takarja ki az SDO szeptember elsején készült felvételén
NASA

Az SDO a Föld forgásával egyező (geoszinkron) pályán kering, ezért félévente olyan pozícióba kerül, amikor a Föld minden nap kitakarja előle a Napot. Ennél ritkább jelenség, amikor még a Hold is áthalad a kamerája előtt.

A Föld és a Hold árnyéka könnyen megkülönböztethető: a Holdnak nincs légköre, ezért kontúros a körvonala, míg a Földé elmosódott.

A három égitest ritka együttállása a Földről (Dél-Afrikából) gyűrűs napfogyatkozásként látszott. Ilyenkor a Hold - mivel távolabb van tőlünk az átlagosnál - nem takarja ki teljesen a napkorongot, a peremén egy "tűzgyűrű" látható.

A gyűrűs fogyatkozások egyébként kiváló alkalmat nyújtanak a Nap koronájának, kitöréseinek megfigyelésére. 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.