Dobozkák a tévé alá - médialejátszók tesztje

Tesztsorozatunkban ezúttal az "asztali" (valójában többnyire a tévé alá kerülő) videolejátszókat vizsgáltuk meg, elsősorban a képminőség és a beépített szolgáltatások alapján. A szóban forgó készülékek a tévézés új minőségét kínálják, ám ehhez a felhasználó interaktív közreműködésére is szükség van.

Ki kellett alakulnia ennek a fajnak. Legalább két irányból kifejlődhetett: a mindent tudó hálózati merevlemezből - ha kihagyjuk belőle a merevlemezt, és a DVD- illetve bluray-lejátszóból - ha kihagyjuk belőle az optikai meghajtót.

Mind a külső merevlemezek, mind a DVD- és bluray-lejátszók a piaci verseny hatására számos szolgáltatással gyarapodtak. Ilyen a külső (további) USB eszközök csatlakoztathatósága, a helyi hálózati (LAN) kapcsolat, a webes vezérelhetőség, a beépített “intelligencia” növekedése, például torrent (letöltő) ügyfélprogram, vagy komplett internetböngésző  alkalmazás. Egy ilyen eszköz akkor is magas használati érzéket képvisel, ha nincs se beépített merevlemeze, se optikai meghajtója. Viszont annak, aki már vásárolt bővített szolgáltatáskészletű külső merevlemezt és-vagy DVD-, bluray-lejátszót, nincs szüksége külön médialejátszóra.

Kizárólag HD (HDMI) kimenetű példányokkal foglalkoztunk, arra tényre alapozva, hogy a tavaly második félvben és az idén vásárolt tévék túlnyomó többsége ilyen, és ez az irányzat folytatódni fog a full HD (1920x1080 képpontos) tévék javára. Médialejátszóink bármilyen bemenetet (videót, képet) képesek a beállításkor megadott, nagyobb képpontszámra alakítani, vizsgálataink alkalmával a full HD átalakítást vizsgáltuk. Ezt tekintettük az eszköz fő funkciójának, hogy a használó a különböző forrásokból származó, eddig csak a számítógépen nézhető tartalmakat a nappali szoba nagy képernyőjén megjelenítse.

Ezért a “Megbízhatóság, minőség” pontszámban nagy súllyal vettük figyelembe a képminőséget. A használat során jellemzően erősen tömörített videóállományokat nézünk, amelyek a nagy és finom képernyőn nem néznének ki meglehetősen jól. A lejátszók különféle képjavító eljárásokat használnak - ezeket értékeltük ugyanannak a tömörített filmnek a megtekintésével minden eszköz esetében. A kis dobozkák képminőségét egy bluray-lejátszó ugyanazon tömörített film vetítésekor nyújtott minőségével hasonlítottuk össze. (Az igazat megvallva a lejátszók alulmaradtak... Jól érzékelhetően kevesebbet javítottak, mint egy az alsó-középkategóriás . bluray készülék.

Nagy különbséget tapasztaltunk a kezelőfelületek formai kialakításában és működésében. Előbbi lehet szubjektív, az utóbbi viszont a műveletek végrehajtási sebességével erősen befolyásolja a használói élményt, amit a “Használhatóság (forma, sebesség)” pontszámnál értékeltünk.

Mindent tesztelt lejátszó Digital Living Network Alliance (DLNA) kompatibilis volt, azaz a DLNA-kompatibilis tévék számára a vezetékes vagy wifi hálózaton is képesek tartalmat (filmet, zenét) szolgáltatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.