Díjazták Sántha Istvánt

Sántha István, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa kapta a 2015-ös év Magyar Felfedezői Nagydíját.
A geográfiai és hidrológiai végzettségű kulturális antropológus mongol nyelvészetből szerzett doktori fokozatot – azaz, meglehetősen színes egyéniség. Sántha István a dél- és kelet-szibériai népek (evenkik, burjátok, tofák, kirgizek) szociálantropológiai vonatkozásait kutatja.

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén harmadszor ítélte oda a Magyar Felfedező Nagydíjat, melyet Török Ádám a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára adott át. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapta az elismerést, amely új szakmai eredményeket hozott, maradandó értékteremtéssel járt, jelentős nemzetközi figyelmet keltett. (Az előző két díjazott Börcsök Péter barlangkutató, és a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, a Csoma Szobája Alapítvány elnöke volt.)

A sok száz embert megmozgató mai eseményen a vulkánok kerültek fókuszba, melynek többek közt a történelemformáló Tambora 200 évvel ezelőtti kitörése ad aktualitást – és egy idén márciusi jelentés. Ekkor jelent meg az ENSZ által támogatott éves összesítés bolygónk természeti veszélyeiről, amiben első alkalommal kaptak helyet a vulkáni veszélyforrások. Ma 86 országban mintegy 800 millió ember él potenciálisan aktív vulkán 100 kilométeres körzetében, azaz vulkáni veszélynek van kitéve. Ez a Föld lakosságának több mint 10 százaléka!

Csak az elmúlt hónapokban 3 település tűnt el a Föld felszínéről vulkáni működés következtében! Vajon mi lenne, ha a következő egy több százezres, vagy épp milliós város lenne? Erre még nincs tapasztalat, nincs pontosan kidolgozott terv, s egyáltalán: vajon mennyire tudunk ezekről? A vulkanológia szakemberei egyre újabb eszközöket vetnek be, hogy jobban megismerjék a tűzhányókat, a vulkáni működést, és ezt a tudást felhasználják a kitörések előrejelzésben.

A rendezvényt szervező alapítvány kuratóriumának elnöke, Nagy Balázs szerint a minőségi ismeretterjesztés napjainkban méltánytalanul háttérbe szorult, a magyar kutatók eredményeivel szinte alig találkozhat a nagyközönség, pedig munkájuk társadalmi és gazdasági haszna kézzelfogható. Rendezvényükkel ezen kívántak változtatni, melyen az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozott egymással.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.