Díjat alapított Stephen Hawking

Jövőre adják át először a Stephen Hawking Érmet, amelyet a tudományos kommunikációban elért sikerek - áttörést jelentő cikk vagy kép - elismerésére alapítottak.
A díj létrehozását maga Hawking jelentette be Brian Cox, Brian May, Richard Dawkins és az első űrsétát tevő asztronauta, Alekszej Leonov társaságában Londonban. A Stephen Hawking Érem a Tudományos Kommunikációért elnevezésű kitüntetést először a Starmus fesztiválon adják majd át jövőre. A fesztiválon a zene és a művészet képviselői a világ legnevesebb asztronómusaival találkoznak.

Garik Israelian asztrofizikus, a Kanári-szigetek Asztronómiai Intézetének tudósa elmondta: néha a tudományt kommunikálni legalább olyan fontos, mint művelni.

A londoni Királyi Társaságban megrendezett eseményen Hawking elmesélte: amikor Az idő rövid története című könyvét írta, mindenki azt mondta neki, hogy nem lesz, aki egy ilyen komoly munkát elolvasson a fizikáról. „Szerencsére nem ez történt. Az emberek tudni akartak, meg akarták érteni" - mondta.

„A tudomány közvetítése a mindennapi élet középpontjába helyezi a tudományt. Ha elvisszük a tudományt az emberekhez, az elvezeti őket a tudományhoz. Ez fontos nekem, önöknek, a világnak" - fogalmazott az elméleti fizikus.

Mint aki a Királyi Társaságtól (a brit tudományos akadémiától) már számos díjban és kitüntetésben részesült, Hawking hozzáfűzte, most el van ragadtatva attól, hogy végre ő adhat egyet. "Alig várom, hogy átnyújtsam jövőre a díjat. Remélem mindannyian ott lesznek" - fejezte be.

Brian May, a Queen együttes tagja is közreműködött a díj létrehozásában, mint mondta tudósként, művészként, rocksztárként és minden lehetséges módon. Ő alapította a Starmus fesztivált 2011-ben a zene és a csillagászat iránti szenvedélyét egyesítve. „Először azt gondoltam, őrült ötlet, egy álom. De beleszerettem ebbe az álomba, és megvalósítottam" - idézte fel.

Alekszej Leonov azzal bizonyította a művészet és a tudomány találkozását, hogy megrajzolta Hawking portréját, amikor az első Starmus fesztiválon felszólalt 2011-ben. Ezt a képet vésték az új Stephen Hawking Érem egyik oldalára.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.