Cukorbetegség - Európában a legtöbb lábat nálunk vágják le

Hazánk az ötödik legrosszabb helyen áll a cukorbaj és szövődményei által bekövetkezett halálesetek tekintetében és nagyon magas a betegség okozta lábamputációk száma is – derül ki a 30 európai állam diabétesz ellátórendszerének helyzetét feltérképező, Bécsben ma közzétett 2014. évi Európai Diabétesz Mutatóból.
Miután egyre több embernél diagnosztizálnak cukorbetegséget, a problémakezelésnek is mind hatékonyabbá kell válnia - ez a 2014. évi Európai Diabétesz Mutató fő üzenete. Ezt a célt segítené elő a 28 Európai Uniós tagállam és Norvégia, valamint Svájc aktív részvételével lefolytatott kutatás is.

A svédországi Health Consumer Powerhouse kutatóintézet 2008-ban jelentette meg Első Diabétesz Mutatóját. A mostani az azóta eltelt időszakban bekövetkezett folyamatokat, változásokat, eredményeket és hiányosságokat követte nyomon. A vizsgálat megállapítja, hogy a cukorbetegek gondozása sokat fejlődött Európában. Az egészségesebb életstílus, a jobb minőségű és elterjedtebb oktatás, a jobb képzésben részesülő orvosok, az elérhetőbb kezelés és eszközök kombinációja Európában évente 10 ezer fővel csökkentette a diabéteszes halálesetek számát.

Ennek fényében különösen szomorú, hogy Magyarországon éppen ellenkező tendencia valósul meg: a cukorbetegséggel kapcsolatos halálesetek száma emelkedőben van. Igen rossz a helyzet a cukorbaj olyan kiváltó tényezői szempontjából is, mint az elhízás és a magas vérnyomás.

Az összegző anyag szerint a lábamputációk száma az egyik legmagasabb Magyarországon. Ugyanakkor előrelépésnek tekinthető a súlyozott iskolai testnevelés és a magas szénhidrát- és zsír tartalmú készítmények vásárlásának visszaszorítását célzó chipsadó bevezetése. Javuló és megőrzendő tendenciák tapasztalhatóak a cukorbeteg gondozás, valamint a diabétesz kezelésekhez, terápiákhoz való hozzáférés terén is.

„Magyarországnak be kell vezetnie egy nemzeti diabétesz stratégiát" - összegezte a bécsi bemutatón a hazánkkal  kapcsolatos véleményét Beatriz Cebolla, az Európai Diabétesz Mutató projektigazgatója. Füzesi Brigitta, a Budapesti Cukorbetegek Egyesületének vezetője szerint ahhoz, hogy kevesebb legyen a kezeletlen cukorbeteg hazánkban, továbbá a közel 600 ezer ismert diabéteszes szövődménymentes, hosszú életet élhessen, rengeteg még a tennivaló.

Ebben valóban sokat segítene egy minden érintett fél bevonásával – a cukorbetegeket is beleértve - kidolgozott nemzeti stratégia bevezetése és egy nemzeti adatbázis kialakítása a betegség előfordulásának és a kezelések eredményességének nyomon követésére.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.