Csúcsforgalom a Nemzetközi Űrállomáson

Nagy a jövés-menés az űrállomáson. A SpaceX teherűrhajójának visszatérő egysége ma reggel megérkezett, míg szombaton leválik az európai űrügynökség (ESA) teherűrhajója, majd a hónap végén elég a légkörben.
A Dragon teherűrhajó február 10-én hagyta ott az űrállomást. Az űreszköz rakodóterében összesen közel 2,3 tonnányi rakományt vitt, és majdnem 1,7 tonnával tért vissza a Földre. Ez utóbbiban olyan értékes kísérleti minták találhatók, amelyeket más módon nem tudnak lehozni a Földre, további részletes laboratóriumi vizsgálatok céljából. (Az űrvilág.hu szerint az embereket szállító orosz Szojuz űrhajók visszatérésekor csak igen korlátozott mennyiségű mintát és felszerelést lehet hazahozni. Minden más teherűrhajó-típus pedig elég a légkörben, legfeljebb hulladékkal lehet megpakolni.) Ugyancsak a mostani Dragonnal tért vissza egy javításra váró űrséta-szkafander és más fedélzeti berendezések, amelyek később visszakerülhetnek az űrállomásra.

Az Európai Űrügynökség (ESA) utolsó ATV (Automated Transfer Vehicle) teherűrhajója szombaton válik le az űrállomásról. A légkörben megsemmisülő eszközzel az öt teherűrhajót felbocsátó program is véget ér. A Georges Lemaître névre keresztelt teherűrhajó tavaly július 30-án indult és augusztus 12-én csatlakozott az űrállomáshoz.

A megközelítés és dokkolás során a már bejáratott rendszerek mellett kipróbáltak egy újat is. A LIRIS (Laser Infrared Imaging Sensors) infravörös kamerái akkor is látták az űrállomást, amikor az a hagyományos optikai kamerák számára láthatatlanná vált. Az új rendszer nagy előnye, hogy a célobjektumtól nem követel meg aktivitást, közreműködést, rádiós kommunikációs kapcsolatot, vagy speciális, a dokkolást segítő céltárgy előzetes felszerelését. A berendezés sötétben és napsütésben is ugyanolyan jól működik. És tényleg kiválóan működött.

Az elmúlt hat hónapban az ATV-5-ből kipakolták az élelmiszert, az űrállomás tartályaiba pumpálták az oxigént, az üzemanyagot és a vizet – összesen 6617 kg hasznos anyagot hozott az űrállomásra –, majd telepakolták szeméttel. Számítások szerint február 27-én semmisül meg.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.