Csodálatos röntgenkép a Napról

Szenzációs képpel örvendeztette meg a csillagászat kedvelőit a NASA NuSTAR röntgentávcsöve: lenyűgöző képet készített a Napról.
A NASA 180 millió dolláros NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) röntgencsillagászati űrteleszkópját 2012 nyarán állították Föld körüli pályára – maga a manőver is különleges volt, hiszen a tíz kilométeres magasságban haladó hordozó repülőgépről egy Pegasus-XL rakéta segítségével küldték fel a 350 kg-os műholdat.
Forrás: NASA

A NuSTAR elsősorban a galaxisok középpontjában található szupernagy tömegű fekete lyukak körüli aktivitást vizsgálja röntgentartományban – írta meg két éve az űrvilág.hu. Olyan, a sűrű por- és gázanyag mögött rejtőző fekete lyukak felfedezését várják tőle, amelyek még az alacsonyabb energiatartományokban működő röntgenteleszkópok számára sem láthatók. Az űrtávcső egyéb célpontjai között szerepelnek szupernóva-maradványok, de a Nap koronája is. Nos, éppen ez utóbbiról készült felvétele járta be ma a világsajtót.

A felvétel tetején látható zöld és kék színek a nagy energiájú kibocsátást mutatják. A kék nagyobb energiatartományt jelent, mint a zöld. A vörös szín pedig egy másik űrteleszkóp, a Solar Dynamics Observatory (SDO) által észlelt ultraibolya fényt mutatja.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.