Családi állapota: halott

A több, mint négymillió hazai iwiw-felhasználó és a százszor ennyi nemzetközi közösségi oldalt látogató Facebook-tag számára sem mindegy, mi lesz adataival, ha már ő nem lesz az élők sorában. A főleg fiatalok és középkorúak által látogatott portálokon egyre többen vannak, akinek van ”eltávozott” ”ismerőse”. Mi lesz az adatlapjukkal, fotóikkal, beszélgetéseivel? Maradjon meg emlékhelyként vagy töröljék?

 

 

Egy pillanat alatt bizarr vagy megrázó képekké válhatnak azok a családi, baráti fotók, vicces bejegyzések, ártatlan státuszüzenetek, amelyek feltöltői elhaláloznak. Merthogy a mai internetezők többsége nem idős ember, és nem készül a végső búcsúra, így internetes megnyilvánulásai is főleg az életigenlésről szólnak. Zsuzsa három héttel halála előtt jelentkezett be utoljára, a kisgyerekes anyuka adatlapját férje változatlanul hagyta, most kétéves kislánya hadd lássa majd ott az édesanyját… István halála után fórumtársai kérték az adminsztrátort, törölje őt, mert szomorú látni „élettelen” oldalát. Az adminisztrátor még nem ért rá letörölni… Egy fiatalember édesapjának állított emlékoldalt, az apa nem volt iwiw-felhasználó, halála után lett a közösségi oldal „polgára”..„Gyakorlatilag nem lehet törölni senkit és semmit egy komoly szerveren működő, alaposan megtervezett adatbázisból” – ismétli sokadszor Mernyó Ferenc, informatikai szakember.

„Az ilyen adatbázisokban a „törölt” adatokat általában nem távolítják el, csak „törölt” állapotjelzővel látják el; aki a törlését kéri, nem lesz elérhető „normál felhasználók” számára, de adatai megmaradnak, így adminisztrátori jogosultsággal bármikor lekérhetők, vizsgálhatók, kereshetők. Az adatbázisok koherenciája megköveteli bizonyos  rekordok megmaradását, ráadásul egy esetleges későbbi jogi vita miatt is szükség lehet bizonyos adatokra– magyarázza a Facebook-ról nemrég „kitiltott” Mernyó Ferenc, aki korábban egy másik regisztrációval vett részt az online közösségi életben.

A „Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!!!” elnevezésű csoport adminisztátoráról nemrég írtunk, esete azóta a Facebook menedzsmentje és a nemzetközi sajt) elé került, de adatait, kapcsolati hálóját még nem állították vissza. „Pedig – véli Mernyó – azok biztosan rendelkezésre állnak.”

A halottak személyes adatairól kérdeztem dr. Kulcsár Zoltán jogászt, adavédelmi szakembert (www.ppos.hu)

Az adatvédelmi törvény csak az élő embereket védi, az elhunytaknak nincs személyes adatok védelméhez fűződő joguk.

Az elhunytakat csak a kegyeleti jog védi, amelyet azonban eléggé szűkszavúan szabályoz a Polgári Törvénykönyv, és a Büntető Törvénykönyv*. A jogalkalmazóknak kell eldönteniük, mi a helyes eljárás felhasználóik elhalálozása esetén. Bár az Európai Bizottság asztalán van elképzelés e kérdés rendezésére, de a jelen helyzetre ez megoldást nem nyújt. Márpedig a tudomány jelen állása szerint belátható időn belül az összes közösségi oldal felhasználó meg fog halni.

A kegyeleti jog az elhunyt személyéhez fűződő emlék sérthetetlenségét védi.- mondja a jogász. A lényeg:  A családtagok nem öröklik a felhasználó személyes adatait, így internetes jelszavát sem.

 „A közösségi portálon azonban nem csak az elhunyt felhasználó adatai találhatók meg.A felhasználó e-mailezett, kommentezett, kapcsolatrendszereket alakított ki, amely más, élő természetes személyek személyes adatai is egyben, így az ezekhez való hozzáférés már csak ezért sem lehetséges a családtagok részére.

Az adatvédelemben jártas jogász azt javasolja, hogy a közösségi oldalak üzemeltetői szabályzatukban határozzák meg az adatkezelés időtartamot. Tehát pl. a felhasználó beállíthatja, hogy az utolsó belépéstől számított egy év elteltével a profil törlésre kerül – természetesen előzetes értesítések mellett. - Gyakori, hogy az elhunyt adatlapja emléklappá alakul, ezt gyakran közvetlenül intézik a hozzátartozók. – mondta Kovács Gergely, az iwiw.hu vezetője. Az iwiw-en az  jelenlegi szabályok szerint lehet törölni a halott személyeket:„Elhunyt személyek adatlapjának töröltetése ügyében egy közeli hozzátartozó vagy hivatalos képviselet járhat el a szükséges dokumentumok bemutatásával. További információért vegye fel velünk a kapcsolatot a delete@iwiw.hu címen”- áll az Általános Szerződési Feltételekben. Nem sokan, havonta páran kérik csak ezt - mondta Kovács Gergely.

 Dr. Kulcsár Zoltán jogászként azért  felhívja a figyelmet, hogy a hazai adatvédelmi és kegyeleti törvények az iwiw-en működnek,  de az amerikai felségterületen üzemelő Facebook és számtalan más közösségi oldal esetén igen nehezen alkalmazhatók.

Halottakiwiwen.hu néven három évvel ezelőtt egy állítólag unatkozó internetező készített egy oldalt, ami mára nem elérhető. A bizarr oldalon az elhunytak elhalálozásának körülményeit sokszor profán módon írták le, és bárki feltölthette ismerőse, kollégája  adatlapját, szabad szöveges  hozzászólással. A neten most elérhető vélemények szerint kegyeletsértő volt az oldal, megszűnése senkinek sem okoz problémát, legfeljebb az ebben üzletet látók csalódhattak.

Tisztességes, bár néha abszurdba hajló az az oldal, ami napi 5-6000 látogatót vonz, és e cikk írásakor 1572 regisztrált emlékhelyet tartalmaz. A hazánkban  egyetlen működő ingyenes  internetes sírkert a  http://sirkert.virtualisan.net címen érhető el, a portált Győrfi Tamás fejlesztette és működteti, ingyenesen, nonprofit módon, a felhasználók igényei szerint és kedvéért.
”A nagymamám öccse Brazíliában halt meg és az ő emlékére készült az első verzió, ami aztán ki lett bővítve mindenki számára elérhetővé.

A virtuális temetőben 1030 embernek állítottak emléket, lobogó gyertyával, virágcsokrokkal. A virtuális márvány sírköveken madár dalol, vízesés nyűgözi le a látogatót. Viszont a „sirkövek” repedeznek és gazosodnak, ha nem látogatják azokat. Akik viszont „kijárnak a temetőbe”, azok idézeteket, csillogó-villogó képeket és youtube-os videókat tölthetnek fel elhunyt szerettük üzenőfalára, és másokkal is beszélgethetnek, enyhítve fájdalmukat. Az itt olvasható megrázó segélykiáltások, csak erős idegzetűeknek ajánlottak.

 „A gyászmunkát segíthetik a rituális tevékenységek, nem véletlenül alakultak ki évezredek óta.-mondja Puskás Gyöngyi pszichológus. Most az interneten is elérhető eszközökkel újabb szertartásokra van lehetőség. Ezek etikai, jogi,stb. szabályzása fontos lenne, de vajon a szabályozatlan interneten kitől várhatjuk ezt?- tehetjük fel kérdést.” A virtuális temetőben a felhasználók igényei szerint bővülnek a parcellák  Az elhunyt rovarok (pl. botsáska) és halak (guppikák) emlékhelye, vagy tárgyak, pl. egy dögös Chevrolet „siratófala” , esetleg valakinek a „munkakedvét” rejtő sírbolt csak egy kattintás innen, így eléggé bizarr lesz ez a kezdeményezés is.

 

A virtuális temetőben is bővülnek a parcellák
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.