Titokzatos Cézanne-rajzokra bukkantak

A philadelphiai Barnes Alapítvány restaurátorai ritka szerencsés emberek: ők az elsők, akik megpillanthatták a világhírű festő, Paul Cézanne több mint egy évszázaddal ezelőtt alkotott két vázlatát. A két alkotást – az egyik egy akvarell, a másik ceruzarajz – nemrég fedezték fel a posztimpresszionista művész két akvarelljének a hátoldalán.
Az egyik festmény a "The Chaine de l'Etoile Mountains" (1885-1886), a másik a „Fák" (1900) néven ismert alkotás. A két akvarell általában a helyi galéria huszadik termét díszíti, de a közelmúltban állagmegőrző munkákat végeztek rajtuk. A restaurátorok ekkor vették észre a befejezetlen vázlatokat.
A
A "Fák" című festmény hátoldalán ezt a rajzot találták
The Barnes Foundation

A posztimpresszionista festők, így Cézanne is gyakorta alkalmazott módszere volt, hogy nagyméretű vásznaik mindkét oldalára festettek, rajzoltak. Gyakorolták a vonalvezetést, kísérleteztek a színekkel. Így történt ez a galériaalapító Albert Barnes által 1921-ben megvásárolt két festménnyel is. A képek eredeti tulajdonosa, Leo Stein sem tudott arról, hogy a barna papírral takart festmények hátoldala mit rejt, mint ahogy az új tulajdonosnak sem lehetett erről tudomása. Martha Lucy, a Drexel Egyetem adjunktusa, a Barnes Alapítvány kurátora a upi.com-nak nyilatkozta, hogy „Barnes biztosan nem tudhatta, hogy egy egyet fizet, kettőt kap akció részese. Hiszen két akvarellt vásárolt, és négy Cézanne-műre tett szert."
A "The Chaîne de l'Etoile Mountains" című kép hátoldalán erre a műre bukkantak a restaurátorok
The Barnes Foundation

A The Chaine de l'Etoile Mountains akvarell hátoldalára Cézanne előbb fákat rajzolt grafitceruzával, majd festékre váltott, ám a mű közepe annyira kezdetleges, hogy nehéz eldönteni, a művész mit akart ott ábrázolni. A Fák című kép hátoldala színes házakat ábrázoló részletesebb akvarellvázlatot rejtett.

„Ezek a vázlatok azért jelentenek felbecsülhetetlen értéket, mert segítségükkel megérthetjük Cézanne alkotói folyamatát" – mondta Barbara Buckley, a Barnes Alapítvány vezető restaurátora, aki reméli, hogy a gyűjtemény további alkotásai újabb meglepetésekkel szolgálnak.

A galéria április 10. és május 18. között mutatja be a két különleges akvarellt. Nem is akárhogyan. Olyan üvegvitrinbe teszik a műveket, amelynek mindkét oldala látható, így a festmények elejét és hátsó oldalát is megcsodálhatják a látogatók.
NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.