Cápát is evett az úszó dinó

Újabb különleges dinoszauruszmaradványról számoltak be a tudósok. Néhány napja a valaha élt legnagyobb szárazföldi élőlényről, egy 65 tonnás növényevő dinoszauruszról szóltak a hírek, ma pedig a világ vezető tudományos lapjában, a Science-ben jelent meg arról hír, hogy megtalálták a legnagyobb méretű húsevő dinoszauruszt – a Spinosaurus aegyptiacust. Az előbbi lény nyomaira Argentínában, az utóbbira a marokkói Szaharában bukkantak.
A Spinosaurus aegyptiacus csontváza
A Spinosaurus aegyptiacus csontváza
Jim Bourg / Reuters

A 95 millió évvel ezelőtt élt, legalább tizenöt méteres Spinosaurus az első úszó dinoszaurusz. Nizar Ibrahim, a Chicago Egyetem paleontológusa szerint a ragadozó – krokodilszerű fej, hátán kétméteres vitorlaszerű valami, hosszú nyak, hosszú törzs és hosszú farok – élete nagy részét a vízben töltötte. Ezt a következtetést a Tyrannosaurus rexnél is nagyobb méretű lény testarányaiból vonták le. Ilyen formációjú állat fürgeségben nyilvánvalóan lemaradt a többi szárazföldi ragadozótól, vízben ellenben nem lehetett ellenfele.

A faj első maradványait mintegy 100 évvel ezelőtt Egyiptomban fedezték fel, majd azokat Németországba, a müncheni múzeumba vitték. A második világháború alatt azonban az épület bombatalálatot kapott, és a múzeummal együtt a különleges lelet is megsemmisült. Néhány rajz fennmaradt az akkori leletről, de azóta értékelhető maradvány nem került elő ebből a fajból. Ezért különleges a marokkói csontváz.

„Az első dolog, amit észrevettem, az volt, hogy az arányai nagyon bizarrak. A hátulsó végtagok rövidebbek voltak, mint a többi ragadozó dinoszauruszé. Az igen széles, lapát alakú lábak éles karmokban végződtek" - idézte Nizar Ibrahim szavait a BBC. A paleontológus arra is felfigyelt, hogy az állat ormánya és a fogazata nagyon hasonlít a halevő krokodilokéra. Az ideje nagy részét a vízben töltő dinoszaurusz ősi cápákat és más, autóméretű halakat ragadott el krokodilszerű vetélytársai elől. A koponya tetején elhelyezkedő orrcimpájának köszönhetően akkor is tudott lélegezni, amikor a feje nagy része a víz alatt volt.

A szárazföldön azonban meglehetősen ügyetlenül mozgott, kizárólag négy lábon tudott közlekedni, miközben a többi dinoszaurusz két lábon szaladgált.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.