Bumerángrepülőt küldhetnek a Marsra

A NASA egy különleges formájú repülőgéptípust tesztel, amelynek továbbfejlesztett változata egy napon akár a Marsig repülhet.
Segítségével olyan nagy felbontású képek készülhetnének a bolygó felszínéről, amelyek révén a majdani emberes marsi utazások leszállóhelyét is kiválaszthatják. A típus különlegessége, annak formája: olyan, mint egy bumeráng.

A Prandtl-m repülőgép egy kecses szárnyú, rádió-távirányítású vitorlázó gép, amit a NASA mérnök-gyakornikai fejlesztettek ki 2013-ban. Első útja nem a Marsra vezet, hanem a földi légkörbe. Egy ballon segítségével olyan magasságba emelik, ami jól szimbolizálja a marsi atmoszférát. A mindössze 1,2 kg tömegű szénszálas és üvegszálas szerkezet még ebben az évben útnak indul.

A hosszú távú tervek egy olyan modellről szólnak, amely összecsukva elfér a Cubesat mérettartományban – ez egy tíz centiméteres élhosszúságú kockát jelent. (Ilyen méretben készült az első magyar műhold, a Masat-1 is.) Az összecsomagolt bumeráng a következő marsjáróval együtt jutna a vörös bolygóra. A légkörben vitorlázva minden korábbinál jobb felbontású képeket készítene a felszínről.

A fejlesztők reményei szerint a bumeráng 2024-ben vitorlázhatna legkorábban a marsi légkörben. A NASA az első embert 2030 körül indítaná a Marsra.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.