Budapesten a világ legkorszerűbb utasszállító repülőgépe

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren csütörtökön mutatták be a sajtónak a a világ legmodernebb utasszállító repülőgépét, a kanadai Bombardier Aerospace CS-100-as típusú utasszállítóját.
A 125 férőhelyes gépet elsőként a svájci Swiss légitársaság állította forgalomba július 15-én, többek között a budapesti járatai egy részét is ezzel a típussal repüli.
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A legmodernebb technológiák egész sorát felvonultató gépet a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági szabályok figyelembevételével tervezték. A CS-100-ast levegőbe emelő kettő, darabonként tíz és fél tonna tolóerejű Pratt & Whitney PW1524G hajtómű 14 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, 20 decibellel kevesebb zajterhelést okoz és 55 százalékkal kevesebb a nitrogén-oxidot bocsát ki mint a korábbi hasonló teljesítményű típusok.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A pilótafülke látványa pedig szinte a sci-fi filmeket idézi, ugyanis az analóg műszerek teljesen eltűntek, helyettük öt darab nagy méretű folyadékkristályos képernyő jeleníti meg a két fős személyzet számára a repüléssel, navigálással, a rendszerek működésével kapcsolatos összes információt, a korábbi papírtérképeket is felváltotta egy-egy kijelző a két pilóta oldalán.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A XXI. századi berendezéseknek köszönhetően a repülőgép személyzete szinte bármilyen időjárási körülmények között képes biztonságosan eljuttatni az utasokat a célállomásukra.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.