Búcsú a svájci gleccserektől

Ebben az évszázadban a svájci gleccserek döntő többsége elolvad – állítja két most megjelent tanulmány.

Az egyik eredmény szerint 1999 óta az akkori mintegy hetvenöt köbkilométernyi gleccserjégből 2008-ra több mint tíz köbkilométernyi olvadt el az alpesi ország 1500 gleccserén. Azaz, a jég tizenhárom százaléka eltűnt. A legnagyobb csapást a jégmezőkre az emlékezetes 2003-as, egész Európát sújtó hőhullám jelentette – csak ebben az évben a jég négy százaléka tűnt el. Egy másik elemzés szerint évente akár egy méterrel is vékonyodik harminc, indikátornak tekintett gleccser vastagsága.

A zürichi egyetem munkatársa, Matthias Huss szerint a jég vékonyodása egyre intenzívebb. A BBC-nek nyilatkozó szakember szerint a gleccserek jégvesztesége gyorsul. A korábbi egyensúly, amikor a nyári olvadást ellensúlyozta a téli hóesés, úgy tűnik, véglegesen megbomlott.
Az egyik legnagyobb, az Aletsch-gleccser a szakértők szerint túléli ezt az évszázadot, de a kisebb jégfolyamoknak legfeljebb évtizedeik lehetnek. Huss szerint a Svájcban közepes méretűnek tekintett, 10 kilométer hosszú Rhone gleccser például száz éven belül tűnik el. A folyamat vége pedig az, hogy 2100-ra néhány, jelenlegi méreténél jóval kisebbre zsugorodott jégfolyam maradhat csak az alpesi országban.

A svájci kutató szerint a gleccserek elolvadása gazdasági és ökológiai károkat is okoz. Az ökológiai károkat nem kell ecsetelni. A gazdasági hátrányok közül a legnyilvánvalóbb, hogy csökken majd a folyók vízhozama, emiatt kevesebb áramot termelnek a folyók. A Svájcban előállított áram felét jelenleg a vízerőművek állítják elő.

Rhone-gleccser
Rhone-gleccser
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.