Bordaporcból építettek füleket egy brit kisfiúnak

A kilencéves brit Kieran süketen született, ráadásul egy ritka rendellenességgel – a füle helyén csak egy kis lebenyszerű valami nőtt ki. (A fül deformációja százezer újszülött közül egyet érint.) A Great Ormond Street Kórház orvosai a múlt héten a bordaporcaiból kialakított füleket műtöttek a lebenyek helyére.

A hatórás műtét alatt a kisfiú bordáiról lefaragott porcokból formázták meg az új fület – amit az édesanya füléről mintáztak. Az új fülre vákuumos eljárással simították rá a bőrt. Az eljárás egyik különlegessége volt, hogy nem egymás után, hanem egy időben helyezték fel a két fület, így garantálva a lehető legtökéletesebb szimmetriát.

A műtétnek köszönhetően nem csak a régóta vágyott napszemüveget hordhatja Kieran, valamint fülhallgatón keresztül is élvezheti a zenét, de ennél fontosabb, hogy az életminősége ugrásszerűen javult – nagyobb önbizalommal járhat az emberek között, ami minden bizonnyal az iskolai eredményekben is megnyilvánul. A szülei szerint Kierant eddig sokat csúfolták az iskolában ezért egy olyan intézménybe íratták, ahol ugyancsak halláskárosultak jártak, akik könnyebben elfogadták az állapotát.

A műtétet követő hat hónapban folyamatosan ellenőrzik a fiú állapotát, de a szakemberek remélik, hogy több beavatkozásra nem lesz szükség. A múlt heti beavatkozás kozmetikai jellegűnek tekinthető, de a korábbi operációknak (amikor speciális hallókészülékeket ültettek be) köszönhetően a kisfiú hallja a madarak énekét és a szél zúgását.

A kórház szóvivője szerint az orvosok örülnek a sikeres beavatkozásnak, de szeretnének kevésbé megterhelő megoldást találni – például őssejtek segítségével növesztenének fület -, hogy ne legyen szükség a bordaporcok eltávolítására.

Két évvel ezelőtt egy ír kislányon segítettek hasonló módon. Chloe Duffinnak egy szokatlan születési rendellenesség miatt csupán egy füle volt, és állkapcsának is csak a fele fejlődött ki. A kislány új fülét szintén a bordaporc segítségével alakították ki.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.