Böngészni sem biztonságos

Bármely weboldal tartalmazhat olyan rosszindulatú kódot, amely kártevőket kísérel meg letölteni a látogatók számítógépére. Ezzel a módszerrel fertőz a januári vírus-toplistán rögtön a második helyen debütáló JS/TrojanDownloader.Agent trójai is.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése mindig tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. A magyar lista első helyén tavaly október óta a Conficker áll, amely az operációs rendszer frissítésének hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

A második helyre most egy újonc érkezett. A JS/TrojanDownloader.Agent általában fertőzött weboldalakról kerül a számítógépre, melyre aztán további rosszindulatú kódokat kísérel meg letölteni. A kártevő a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül képes futni, és a trójai arról is gondoskodik, hogy az ablakát végrehajtás közben elrejtse.

Csizmazia István, a Sicontact Kft. szakértője szerint az ilyen és ehhez hasonló fertőzések elleni védekezéshez fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a vírusirtó szoftverek jelzéseit. Néhány vírusirtó termék lekattintható linkek segítségével tájékoztatja a felhasználókat a veszélyes weboldalakról, míg mások, köztük a Magyarországon is piacvezető ESET NOD32 Antivirus, kiszűrik az automatikusan letöltődő kártevők jelentős részét.

Emellett a böngészők is tartalmaznak - folyamatosan frissített - listákat, melyek segítségével szintén kiszűrhetőek a fertőzött weboldalak, így a szakértő szerint ezeket a riasztásokat sem érdemes figyelmen kívül hagyni. 
 
A magyar vírustoplistát egyébként továbbra is a trójaiak uralják

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.