Blu-ray évforduló: tíz éve várják az áttörést

Tíz évvel ezelőtt mutatta be kilenc cég (egyebek között a Sony, a Samsung és a Sharp) a Blu-ray Discet. Az új adattárolási technológiától hosszabb távon a DVD leváltását várták. Egy évtized elteltével a fejlesztők legfeljebb félsikernek örülhetnek: a DVD valóban eltűnt, de a Blu-ray áttörésére még mindig várni kell.

Az előrelépést eleinte a formátumháború, vagyis a Blu-ray és a HD-DVD küzdelme akadályozta. Ez a harc végül a Blu-ray javára dőlt el, csakhogy előtte éveken át visszatartotta a fogyasztókat attól, hogy a versengő formátumok valamelyikébe beruházzanak – és a nagy stúdiókat is óvatossá tette, így a tartalomgyártás is a kelleténél lassabban haladt.

A Blu-ray 2008-tól egyeduralkodó, ám az abban az évben beköszöntött gazdasági válság világszerte visszavetette az eladásokat, a remélt piaci robbanás megint csak elmaradt. Közben pedig megjelentek és megerősödtek olyan internetalapú szolgáltatások, amelyek alternatívát kínálnak az otthoni Blu-ray lejátszással szemben, és nem igényelnek jelentős beruházást a felhasználó részéről.

Nem terjedt el igazán
A model displays a Sony Corp's new 50 gigabyte (GB) Blue-ray disk during an unveiling in Tokyo September 12, 2007. Sony said it will launch four models of new Blu-ray high-definition optical disc recorders in November in Japan, as its format battle with the HD DVD camp heats up. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN)

Ma általános iparági vélemény, hogy a DVD-t nem a Blu-ray, hanem az IPTV, a torrent és a video on demand tolta le a piacról. Ezt jelzi az is, hogy míg a DVD-lejátszók elterjedtsége a fejlett országokban igen magas volt (legalább a háztartások kétharmada rendelkezett vele), addig a Blu-ray még a leggazdagabb országokban (például Németországban vagy Japánban) sem lépett túl a 20 százalékos szinten.

Jelenleg a speciális Blu-ray tartalmak drágasága mellett az is nehezíti az új formátum terjedését, hogy a hardvergyártók nem szeretik beépíteni a Blu-ray meghajtókat a készülékeikbe. A fizetőképes vásárlóréteg pedig mostanában inkább a 3D-be invesztál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.