Biztonságos lehet az új inzulinadagoló

Aki akarja, mostantól eldobhatja az injekciós tűt, és egy inhalációs készülék segítségével biztosíthatja napi inzulinadagját – az Egyesült Államokban.
A Sanofi fejlesztése a betegek életminőségét is javítja. A Reuters szerint éles a verseny, hiszen a hagyományos injekciós megoldást kínáló Eli Lilly és a Novo Nordisk igazi nagyágyú ezen a piacon.

Az inhalációs megoldás támogatói szerint ez a módszer gyorsabban éri el a kedvező hatást és sokkal kényelmesebb, mint a napi injekciózás. Ugyanakkor meglepő a piaci megjelenés, hiszen ahogy azt ezen a téren mértékadónak számító medicalonline.hu például tavaly megírta, az inhalációs inzulin kutatását a tüdődaganat kockázatának esetleges növekedése, illetve a gyógyszeradagoló eszköz kényelmetlensége miatt nagyrészt leállították. (Teljesen új fejlesztési irány az „intelligens inzulin", ami csak magas vércukorértékek esetén aktív, alacsony vércukrok fennállásakor hatása megszűnik. A vérben az emelkedett glukózszint felszabadítja a lektinhez kötött inzulinmolekulát.) A bevezetés azt jelenti, hogy biztonságos a porított inzulin belélegzése.

Némi megkötéssel. Dohányosoknak, illetve a dohányzást közelmúltban elhagyóknak nem ajánlják a készítményt, mint ahogy krónikus tüdőbetegek (így asztmások) sem élhetnek ezzel a megoldással.

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.