Bizonyíték lehet az élet forrására

Széntartalmú, szerves molekulákat találtak a Philae műszerei a 67/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, ami valószínűsíti azt az elméletet, hogy az élet alapjait üstökösök hozhatták a Földre.
A Rosetta leszállóegysége, mielőtt energiája elfogyott, egy sereg mérést végzett és a Földre küldött adatokat az Európai Űrügynökség kutatói folyamatosan elemzik. Ezekből többek között kiderült, hogy az üstökös porózus anyagokból álló felszínének zömét jéggé fagyott víz fedi, ennek felületén pedig vékony 10-20 centiméteres porréteg található.

A szerves anyagokat észlelt Cosac nevű műszer eredményeiből a kutatók azt még nem hozták nyilvánosságra, milyen szerves anyagokról van szó. A BBC szerint azonban nincs sok szerves anyag a mintában, ami azt is jelentheti, hogy a tökéletesen működött (kilökődött, majd annak rendje és módja szerint visszahúzódott) szonda végül is nem érte el a talajt.

Az elemzett anyag tehát valószínűleg a robot által is felkavart porból áll s a szerves molekulákat végül is ebben találták. Akárhogy is, ezek jelenléte megerősíti azokat a korábbi elméleteket, miszerint az üstökösök az élet alapjainak számító anyagok űrbeli postásai és a Földre is így juthattak széntartalmú vegyületek, melyekből később kifejlődhetett az élet.

A kutatók azt remélik, hogy az üstökös Naphoz való közeledése során a robot napelemtáblái elegendő fényt kapnak majd és a Philae feléled. Miután pedig a sziklák között eléggé zárt helyen áll, kicsi a gyors túlhevülés veszélye, ami végső soron majd a leszállóegység végső „halálát" okozza majd. Ez akár előnyös is lehet és ennek révén hosszabb ideig lesz képes még méréseket végezni és fontos adatokat szolgáltatni.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.