Agyunkra mehet a Zika-vírus

Bebizonyosodni látszik a Zika-vírus és a súlyos idegrendszeri károsodás, a Guillain–Barré-szindróma közti kapcsolat. A Lancet-ben megjelent, szakértők szerint igen meggyőző francia kutatás a két évvel ezelőtti, Francia-Polinéziában kitört járvány idején megbetegedett 42 páciens vérmintáiból vonta le ezt a következtetést.

A párizsi Pasteur Intézetben dolgozó szerzők szerint a pácienseknél a fertőzést követő hatodik napon megjelentek az izomgyengeséggel és súlyosabb esetekben légzési problémákkal is járó szindróma első tünetei. Ilyenkor az immunrendszer támadja meg voltaképpen a periferiális idegeket, ami kétségtelenül ritka következménye a fertőzésnek, hiszen a kutatási eredmények szerint csupán minden négyezredik fertőzöttnél jelentkezik.

A kutatók szerint a Zika-fertőzés után fellépő Guillain–Barré-szindrómában megbetegedettek állapota a vírus nélkül kialakuló Guillain–Barré-esetekhez képest sokkal gyorsabban romlik, igaz, a legsúlyosabb tünetek elmúltával gyorsabban is jön helyre.

A 42 páciens közül senki sem vesztette életét, de több páciensnek hónapokig segítségre volt szüksége a járáshoz.

A BBC egy brit szakértőt idézve megjegyzi, felesleges a fertőzött területeken élőket azzal ijesztgetni, hogy a Zika-vírustól automatikusan kialakul bennük az egyébként elég ritka idegrendszeri megbetegedés. Milliós fertőzött populáció esetén azonban az egyes országok közegészségügyének több száz ilyen esettel kell számolnia. Brazília, Salvador, Kolumbia, Venezuela és Suriname az elmúlt hetekben máris megnövekedett Guillain–Barré-s esetekről értesítette az Egészségügyi világszervezetet.

A jelenlegi járvány esetében még nem tudták ilyen egyértelműen bebizonyítani a vírus és az idegrendszeri elváltozás közti ok-okozati összefüggést, ám a most nyilvánosságra hozott kutatási eredmények eléggé egyértelműnek látszanak.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.