Bizarr csontevő férgek éltek a Földközi-tengerben

Bizarr csontevő férgek nyomait fedezték fel hárommillió éves fosszilizálódott bálnacsontokban, amelyek Olaszországban, Toscanában kerültek elő, és ez az első lelet, amely arról tanúskodik, hogy az Osedax nemzetséghez tartozó fajok jelen voltak a Földközi-tengerben.

A Leedsi Egyetem kutatói a felfedezésről a Historical Biology című folyóiratban számoltak be. 

Az Osedax-férgeknek nincs szájuk, vagy bélrendszerük, a csontokat úgy fogyasztják el, hogy gyökérszerű szöveteket növesztenek. Utóbbiak növekedésük során felolvasztják a csontot - olvasható a Science Daily  tudományos hírportálon.

Élő Osedax-férgeket (Osedax mucoflorix - csontevő takonyvirág) 2002-ben fedeztek fel a Monterey-öbölben, Kaliforniában. Felfedezésük óta a kutatók feltételezték, hogy az Osedax-férgek tüntethették el az őskori tengeri állatok csontjainak jelentős részét, mielőtt azok fosszilizálódhattak volna. Ám nehézségbe ütközött a csontevő férgek evolúciójának és élőhelyeiknek a megismerése, mivel a puhatestű "takonyvirág" nem kövül meg. Kimutatásuk egyetlen lehetséges módja a gumószerű üregek kimutatása, amelyeket a férgek hátrahagynak a csontban. Korábban egyetlen fosszíliában mutatták ki a féreg múltbeli jelenlétét - bálnacsontokban, amelyek Washington állam partjainál, a Csendes-óceánból kerültek elő.

A csontevő féreg kirágta furatokat most Nicholas Higgsnek sikerült kimutatni mikro-CT alkalmazásával. Kutatásai azt bizonyítják, hogy az Osedax-férgek igen elterjedtek voltak évmilliókkal ezelőtt.

Amikor a Földközi-tenger kiszáradt csaknem hatmillió évvel ezelőtt, kipusztult a mélytengeri állatvilág. Félmillió évvel később a Földközi-tengert az Atlanti-óceán vize töltötte fel.

"Az a tény, hogy a csontevő férgek hárommillió évvel ezelőtt bálnacsontokat lakmároztak, arról tanúskodik, hogy őseik az Atlanti-óceánban éltek, mivel a Földközi-tenger 5,5 millió évvel ezelőtt népesült be újra" - hangsúlyozta Nicholas Higgs. Hozzátette: majdnem bizonyos, hogy csontevő férgek ma is élnek a Földközi-tengerben.

"A Monterey-öbölben a csontevő férgek 20 különböző faját fedezték fel. Ha az Osedax-férgek hárommillió éve benépesítették a Földközi-tengert, miért ne élhetnének ott napjainkban is?" – vélekedett a kutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.