Biotikus embert rendelt az amerikai védelmi minisztérium

Virtuális ember fejlesztését kezdték meg a GE Global Research kutatói az amerikai Védelmi Minisztérium számára. A fiziológiai alapokra épülő Biotikus Ember (Biotic Man) lényegében olyan számítógépes szoftver, amely felgyorsíthatja a harcmezőn vagy a civil területeken bekövetkező biológiai támadások elleni gyógyszerek kifejlesztését.

A modell képes lesz pontosan mérni a kísérleti fázisban lévő gyógyszer molekula emberi szervezetre gyakorolt hatását már jóval a klinikai kipróbálás előtt.

A Biotikus Ember projektben a kutatók az eredetileg a GE Global Research által már kidolgozott programot fogják továbbfejleszteni, összesen 1,1 milliárd dollárért. A Fiziológiai Alapú Farmakokinetikus (PBPK) szoftver számításai segítségével a GE kutatói modellezik a bakteriális, vírusos és egyéb fertőzéseket okozó anyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását. A módosított szoftverrel azt fogják szimulálni, hogyan hatnak az új antibiotikum vagy vírusölő gyógyszeres kezelések egy konkrét fenyegetés ellen.

A szoftver azt is pontosan bemutatja, milyen fiziológiai változások történek az égési vagy egyéb fizikai sérülés esetén, illetve az életveszélyes állapotban lévő páciens szervezetében. Mindez segíti a gyógyszeres kezelés hatásának mérését a különböző kezelési helyzetekben.

Az új szoftver lényegesen olcsóbbá és gyorsabbá teheti a készítmények kifejlesztését. A molekulák gyógyszerré válását lassítja ugyanis a készítmény biztonságának tesztelése. Esetleges hatástalansága nem is állapítható meg az embereken történő kipróbálás előtt. Ezek a korlátok a biotikus ember segítségével megszűnhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.