Bill Gates is beparázott a mesterséges intelligenciától

Stephen Hawking és az űrrakétáiról ismert Elon Musk mellett a Microsoft alapítója, Bill Gates is tart a szuperintelligens robotok jelentette fenyegetéstől.

Bill Gates is aláírta azt a nyílt levelet, amelyet száz informatikai szakember és technológus szignált, hogy felhívják a figyelmet a mesterséges intelligencia lehetséges problémáira. Gates szerint a gépek számos feladatot átvettek és átvesznek tőlünk, de még nem tekinthetők szuperintelligensnek. A fejlődés ütemét kézben tartja az ember, azonban eljöhet egy pillanat, akár néhány évtizeden belül, amikor a mesterséges intelligencia már fenyegetést jelenthet. „Egyetértek Elon Musk és mások véleményével, és nem értem, hogy sokan miért nem érzékelik ezt a fenyegetést?"

Gates véleménye alig két héttel azután jelent meg, hogy Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója és más zseniális gondolkodók, mint Stephen Hawking felhívást tettek közzé a mesterséges intelligencia kordában tartása miatt.

Az ügy előzményeként Stephen Hawking már tavaly több alkalommal is arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség végét jelentheti.

A brit elméleti fizikus szerint „ha nem vigyáz az emberiség, akkor olyasmi történhet, mint a Mátrix és a Terminátor című fantasztikus filmekben: a gépek már a közeljövőben veszélyessé válhatnak, mert képesek lesznek egyre gyorsabban újratervezni magukat, sőt olyan fegyvereket hozhatnak létre, amelyeket az emberek már nem is értenek".

Mély agy

Több mint 500 millió dollárért megvette a Deep Mind mesterséges intelligenciával foglalkozó brit céget a Google. Terveikről itt olvashatnak.

„Moore törvénye szerint a számítógépek minden másfél évben megduplázzák a sebességüket és memóriájukat. A veszély az, hogy a számítógépek intelligenciát fejlesztenek ki és átveszik az uralmat. Az embert fékezi a lassú biológiai evolúció és nem tud majd versenyezni a mesterséges intelligenciával" – érvelt Hawking 2014 decemberében a BBC-nek.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.