Beteg nélkül tanulhatják a diagnózis alkotását

Betegek veszélyeztetése nélkül tanulhatják a diagnózis felállítását a kezdő és tanuló orvosok. Fiatal magyar programozók fejlesztése ért el komoly világsikert Seattle-ben.

Harmadik helyezést ért el a magyar InSimu fejlesztői csapat a világ egyik legnagyobb fejlesztői versenyén Seattle-ben. A diagnosztika oktatásához használt okostelefonos és tabletes rendszer a Microsoft Imagine Cup Word Citizenship kategóriájában mérettette meg magát, 35 csapat között értek fel a dobogóra. A csapatok a versenyen kétszázezer dollárnyi összdíjazásért indultak és azért a lehetőségért, hogy személyesen a szoftvercég főnöke, Satya Nadella mentorálja a csapatot (ennek során sikeres menedzserek ingyen adnak tanácsokat a kezdő vállalkozásoknak és segítenek nekik a piacon megerősödni a jó ötleteknek).

Az InSimu Patient alkalmazás változást hozhat az orvosi diagnosztikában: ezzel kockázatmentesen és a jelenleginél sokkal jobb eredménnyel lehet tanítani az orvosi diagnosztikát, javítva a betegek esélyét a gyógyulásra.

Az orvostanhallgatók és fiatal orvosok a virtuális valóságban, szimulált betegeken és a diagnosztikus módszerek teljes skálájának felhasználásával, emberéletek veszélyeztetése nélkül készülhetnek fel a jövőbeli klinikai hivatásukra. Az alkalmazás lényege, hogy a felhasználó kap egy virtuális pácienst tünetekkel, hasonlóan a valós szituációkhoz. A hallgatók és fiatal orvosok feladata, hogy eldöntsék, milyen vizsgálatra van szükség, mi a páciens baja. Nemcsak az számít, hogy mennyire pontos a diagnózis, hanem az is, hogy mennyi pénzt és időt igényel a kezelés.

A kategóriában 12 másik alkalmazással versenyeztek. Egy ecuadori csapat a látó és vak emberek kommunikációját segíti, míg egy kínai megoldás a beszédkárosodások, például a dadogás kezelésében segít. A versenytársak között volt a tunéziai „okos kéz", amely egy műtét nélkül használható protézis azoknak az embertársainknak, akik elvesztették egyik végtagjukat: érzékeli a beteg izommozgását és ez alapján mozog.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.